Societat

Els operadors de pisos turístics, satisfets; els hotelers, diplomàtics

El Gremi d'Hotels diu que celebra la suspensió perquè posa fi a una “situació d'incertesa”

El sector reclama participar en la redacció de la nova regulació

Els retrets a la suspensió de llicències d'allotjaments turístics a Barcelona es van circumscriure ahir estrictament als partits de l'oposició. El sector, en canvi, va bascular entre la satisfacció que van exhibir els operadors de pisos turístics –que continuen en la mateixa situació, perquè estan afectats ja per una moratòria des de l'any passat– i la diplomàtica prudència dels hotelers, que es van oferir a col·laborar en l'elaboració del futur pla especial de regulació dels allotjaments turístics que vol tirar endavant Ada Colau.

En el comunicat que va emetre ahir, el Gremi d'Hotels de Barcelona, que ja tenia coll avall que hi hauria suspensió perquè Barcelona en Comú ho portava al programa electoral, fins i tot va celebrar l'anunci perquè posa fi a ”un estat d'incertesa” generat per l'expectativa que s'apliqués tard o d'hora. De fet, el gremi assegura en la nota que abans de les eleccions “tots els partits” els van advertir que hi hauria una moratòria per desenvolupar un nou pla del sector, tot i que fonts de CiU van negar ahir a aquest diari haver parlat amb el gremi d'aquesta possibilitat, que els convergents no duien al programa ni tenien prevista. En la nota, el gremi insisteix en la necessitat de perseguir els allotjaments il·legals i establir mesures per frenar la seva proliferació mentre duri la moratòria, i advoca per dissenyar la nova norma basant-se en la densitat dels barris i la càrrega turística que ja suporten.

Els operadors d'apartaments turístics, que ja fa més d'un any que estan afectats per una suspensió de llicències, celebren que la restricció s'hagi estès a la resta de tipologies d'allotjament, i, com els hotelers, advoquen pel setge a la competència il·legal i reclamen participar en l'elaboració de la nova norma reguladora del sector. El president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, va celebrar ahir “que s'hagi decidit parar i començar a treballar entre tots per fer un pacte de ciutat pel turisme”. També com els hotelers, els propietaris de pisos turístics volen participar en la redacció del nou pla. Tant Apartur com Prohut, l'associació que aplega els pisos turístics en edificis dedicats íntegrament a aquesta activitat –és a dir, sense veïns residents–, van reclamar ahir ser partícips de la redacció. Pel president de Prohut, Joan Sureda, “primer cal definir i ordenar l'oferta d'allotjaments per poder regular la demanda”. Sureda troba la suspensió “positiva” si serveix per “replantejar” el model turístic de la ciutat “d'acord amb els agents implicats”.

Malgrat les diplomàtiques posicions del sector, la moratòria té els seus riscos. Albert Grau, soci de la consultoria Magma Turismo, especialitzada en el sector hoteler, avisa que entre els nous hotels planejats “potser n'hi ha que no són tan interessants, però altres són molt importants i poden aportar molt valor afegit a la ciutat”, i que la suspensió pot espantar els inversors i fer que alguns d'aquests projectes s'esguerrin, amb la consegüent pèrdua dels llocs de treball que podrien generar. A més, la congelació temporal del creixement de l'oferta pot “encarir encara més els actius” actuals, fet que complicaria les operacions de compra i venda en el sector, segons Grau.

9.612
llicències d'apartaments turístics
hi ha concedides a la ciutat
251
hostals i pensions
sumen també a la capital catalana 5.749 places més
383
hotels
hi ha a Barcelona, que sumen 65.264 places, segons les últimes dades de l'Idescat, corresponents al 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia