Societat

Els raiers pallaresos, a punt per mostrar els seus dots

Seguint les tècniques antigues, la Pobla de Segur rememora aquest antic ofici dedicat al transport fluvial, una feina molt important a la Noguera Pallaresa

Cada any per aquestes dates la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, rememora l'antic ofici dels raiers, dedicat al transport fluvial, una feina molt important a la Noguera Pallaresa. Aquest any es farà els dies 3, 4 i 5 de juliol. La festa començarà dissabte al matí a la presa de la Llania, on té lloc el muntatge dels rais seguint l'antiga i tradicional tècnica dels raiers pallaresos: lliguen els troncs amb les redortes fetes de bedoll, fixant les remeres amb les quals governaran el rai i planten l'estatge on, per protegir-lo de la mullena, es penja el fato, és a dir, la roba seca, el menjar i la bóta de vi. La tarda és plena d'activitats relacionades amb els raiers, algunes de les quals es fan al Museu dels Raiers, situat al poble del Pont de Claverol. A la nit, té lloc un sopar de cuina pallaresa en el qual s'homenatgen persones i institucions que col·laboren en el món raier, lliurant-los la distinció Ganxa d'Or. És diumenge, però, quan té lloc l'acte central de la celebració amb el descens per la Noguera Pallaresa. Els raiers van a la presa de Llania i un cop als rais comencen la baixada pel riu. El trajecte és d'uns sis quilòmetres de durada i sol estar ple de públic animant. Els raiers, que van vestits a l'antiga, han d'estar concentrats per manejar el rem amb destresa per aconseguir que els rais naveguin sense embarrancar. L'arribada a la Pobla de Segur és tot un esdeveniment i després es fa un dinar de germanor a la riba del riu que cada any aplega més d'un miler de persones. Concretament, l'any passat en total van fer el descens una trentena de raiers davant uns 6.000 espectadors d'arreu del país. A banda de la mostra de l'antic ofici, la festa ofereix també espectacles, nits de música, jocs al carrer i diferents actuacions, a més de la programació de la Trobada de Música Tradicional al Pallars, que coincideix amb la diada dels raiers. Amb tot, l'any 2002 va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional. I tot gràcies a l'esforç, principalment, de l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, una associació cultural sense ànim de lucre que intenta recuperar un patrimoni cultural i històric que romandria perdut si no s'hagués engegat aquest projecte als voltants de l'any 1978. Més informació a www.raiers.cat www.lleidatur.com

Més a fons

Una bona opció per conèixer qui van ser els raiers de la Noguera és visitar l'Espai Raier, situat a l'àrea de vacances de la Pobla de Segur. Es tracta de la porta a un món per recordar, on descobrir un passat de fusta, de rius, de boscos i de secrets. Un camí per conèixer qui eren els raiers, la seva història i la duresa del seu ofici. A més, també es pot descobrir l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa i altres associacions de raiers de tot el món. A l'estiu està obert de l'1 de juliol al 15 de setembre .

L'Espardenyada estrena un pas exigent, el Graell

Paral·lelament a la popular Diada dels Raiers, se celebra l'Espardanyada, que pretén commemorar aquests llargs trajectes que els raiers feien a peu per tornar a casa seva. Enguany ofereix un recorregut circular que surt i arriba a la Pobla de Segur, tot passant per punts mítics i de gran bellesa com la Roca Foradada, l'ermita de Sant Miquel, el salt del Llop, el Bosc i les Roques de Queralt i el Gramuntill. A més, aquest any l'últim tram de cursa transcorre per la vora de la Noguera Pallaresa, amb la qual cosa els participants podran gaudir d'un ambient més fresc i humit. Com a novetat hi haurà la filmació d'un reportatge de deu minuts en què es filmarà també mitjançant drones. També s'estrenarà un nou pas, conegut com a Graell, el qual és bastant exigent per als participants. Divendres a les 20 h es farà l'entrega dels dorsals, i l'endemà, de 6.30 a 7.30 h, la sortida lliure dels caminadors, i a les 8 h, dels corredors.La cursa és d'uns 23 quilòmetres i la caminada d'uns 17. Els preus són de 20 euros (del 21 de maig al 23 de juny), de 23 euros (del 24 de juny al 30 de juny) i de 28 euros (de l'1 al 3 de juliol). En cas de no estar federat, hi ha un suplement de cinc euros en concepte d'assegurança. Si es vol més informació es pot consultar als següents webs: www.correpallars.cat o bé www.espardenyada.web4race.com.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva