Societat

CRÒNICA

La capital dels senegalesos

Salou no tan sols va patir ahir un cop dur a la seva imatge en plena temporada turística. La població de la costa del Tarragonès també va veure ahir com se li feia miques la imatge de la qual durant anys ha presumit com a model de convivència i d'acollida de població immigrada. La coneguda com a capital de la Costa Daurada, que aquests dies viu un dels moments de major població flotant per la presència de turistes i de propietaris de segones residències, és també el municipi de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre amb un major índex de població empadronada d'origen estranger, per damunt del 40%. Entre aquests, els senegalesos són la nacionalitat més nombrosa al padró municipal, després de l'espanyola, i és la població catalana amb una comunitat senegalesa més nombrosa.

Fins ahir, però, la versió oficial sempre havia sostingut que, malgrat les elevades xifres d'immigració (per damunt de les més conflictives situacions al Vendrell o a Tortosa), la població d'origen senegalès s'havia integrat amb total normalitat en la societat salouenca. Aquesta imatge envejable, en què la immigració gairebé mai no ha estat motiu de debat polític en els darrers anys, tenia un punt feble que ahir va acabar fent-la caure: el top manta. Amb l'avenç de la crisi, cada cop més salouencs d'origen senegalès (i especialment aquells en situació irregular i invisibles per al padró municipal) han acabat dedicats a la polèmica venda ambulant.

Paradoxalment, els carrers de Salou han estat els darrers anys pràcticament lliures de l'estesa de les mantes dels venedors, i, en canvi, tothom la reconeix com el principal punt de residència de la gran majoria de venedors ambulants que es mouen per la Costa Daurada i fins i tot més al nord. L'estació de Salou, precisament, s'ha convertit en el punt de trobada de molts dels venedors de top manta que utilitzen la línia de regionals de la costa com a mitjà de transport cap a altres municipis costaners on poder distribuir els seus productes. “Puja al tren de les vuit i et sentiràs a Àfrica”, comentaven ahir els treballadors de la terminal. L'increment de la pressió policial sobre la venda ambulant il·legal, i la major incidència en els domicilis dels venedors també reconvertits en magatzems de productes, ha acabat generant un polvorí que ahir es va encendre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Recorren durant tres dies l’entorn del riu Gaià per defensar-ne el cabal ecològic

salomó
tradicions

Les titelles prenen Lleida tot el cap de setmana

LLEIDA
trànsit

Una dona mor en un xoc frontal a l’N-II a Lleida

LLEIDA

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR