Societat

Gent gran

Un llibre parla del col·lectiu

Vocació de narradora

Una auxiliar d'infermeria de Reus s'inspira en les seves experiències professionals i personals per publicar l'obra Sentiments i arrugues

La Torratxa de Valls ha publicat aquests relats que parlen de soledat, malaltia i amor

És romanesa i viu a Catalunya des de l'any 2002. S'anomena Mariana Verónica Gaianu i treballa d'auxiliar d'infermeria a Reus. Des de la seva vila d'acollida, Vilallonga del Camp, Gaianu ha escrit Sentiments i arrugues, un recull de narracions centrades en les seves experiències personals i professionals editat per La Torratxa, de Valls. Es defineix com “lluitadora, atrevida i optimista”. Assegura, a més, que per tractar la gent gran cal estar fet d'una pasta especial, ser empàtic. “Més que una feina, és un estil de vida. És totalment vocacional. Per posar-se al servei d'algú altre que et necessita cal estar disposat a escoltar i a somriure sempre”, explica Gaianu.

El record de l'àvia

A Sentiments i arrugues, el record que l'autora té de la seva àvia sempre és present i l'esmenta en diverses ocasions. Gaianu creu que, d'alguna manera, l'amor per ella l'ha dut a dedicar-se a la cura de la gent gran i, posteriorment, a l'escriptura. L'exercici, a més, li serveix de teràpia i l'ha alliberada. “Ho recomano. Escriure és deixar-se dur, i potser descobriràs coses de tu que no t'agraden, però jo sóc una persona molt optimista i sempre em quedo amb el millor de les experiències”, assenyala.

La publicació de Gaianu és un recull de 51 narracions breus en què la malaltia, la soledat i l'amor en són els protagonistes. Especialment, els dos primers temes són presents a les narracions. En aquest sentit, l'autora narra els fets en primera persona i, fins i tot, es dirigeix als lectors tot convidant-los a la reflexió o fent-los preguntes

Al relat titulat Estefania, per exemple, Gaianu recorda la seva amistat amb una àvia que se sent sola i deixada de banda pels fills, que la deixen en una residència. La romanesa va acabar convertint-se en la seva confessora emocional. “Molts cops la gent gran s'ha de desfogar perquè darrere de la seva arribada a la residència hi ha un conflicte familiar”, subratlla. Per a l'autora, això és enriquidor. “He après molt de la saviesa i l'experiència dels avis”, assegura.

El llibre de Gaianu té un estil de redacció àgil i proper. “Escric per plaer i, de manera intuïtiva, simplement obro el meu cor”, confessa. El llibre tindrà una primera presentació a Vilallonga del Camp i a la tardor la intenció de Gaianu és donar-lo a conèixer també a Reus, Tarragona i altres poblacions properes. “Per ara, el llibre es ven segons la demanda. Si algú hi està interessat em pot escriure un correu electrònic a l'adreça [email protected] i l'hi faré arribar”, exposa.

A la seva obra, Gaianu, que és especialista en gerontologia social aplicada, també fa balanç de la situació del seu col·lectiu professional actualment. “Tenim tots els recursos necessaris per fer bé la nostra feina, però la situació podria millorar”, explica. Per la romanesa, que ha acumulat una llarga trajectòria al sector, la clau és la formació del personal i l'adequada aplicació de les pautes bàsiques de treball en l'atenció de la gent gran. De fet, Gaianu ha redactat un procediment en què s'indiquen els passos que cal seguir per atendre els avis i que espera poder editar després de la seva obra actual, Sentiments i arrugues. “Per ara, he fet treball de recerca i el que pretenc és que sigui un text de consulta per a professionals i familiars de la gent gran”, detalla.

Realitat novel·lada
‘Sentiments i arrugues' és un intens recull en què Gaianu evoca les seves experiències laborals però hi canvia noms i detalls per protegir la privacitat de les persones.
51
relats
són els que conformen el recull literari sobre la vellesa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

Adjudicada la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet
infraestructures

L’Estat promet una inversió de 260 milions a l’Eix Pirinenc

LLEIDA
PORTBOU

L’Ajuntament comença els tràmits per licitar el nou servei de l’aigua

PORTBOU
medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA