Osona/Ripollès

Els propietaris privats no volen que s’ampliï el parc del Ter i el Freser

Es queixen que no es va fer un procés participatiu per consensuar el projecte del parc natural.

“Parc natural sí, però ben fet i amb consens.” Així de contundent va ser el president de l’Associació de Propietaris de Finques Rústiques de la Vall de Camprodon, Josep Maria Pujol-Galceran. Aquesta associació, composta per 50 socis, no està gens d’acord amb la manera com s’està portant el projecte de decret de declaració del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. El motiu principal d’aquesta discrepància rau en la segona ampliació del parc –en total s’hi han inclòs 2.260 noves hectàrees, de les quals 1.700 són de titularitat pública i 560, de titularitat privada. Aquest parc natural està ubicat dins el Pla d’Espais d’Interès Natural (a la zona PEIN) i, en principi, als propietaris se’ls va dir que la majoria de finques afectades eren de titularitat pública i n’hi havia molt poques de privades. Tot i així, la sorpresa, per aquesta associació, va ser que s’hi van afegir més finques de titularitat privada que inicialment. “Hi ha propietaris que no se’ls va informar que la seva finca passava a formar part del parc i se’n van assabentar per tercers”, va apuntar el president.

Pujol-Galceran va afirmar que aquesta segona ampliació era innecessària, ja que consideren que els estatges alpí i subalpí de les capçaleres del Ter i el Freser ja estaven prou preservats i que “no cal protegir tot el territori” perquè amb les “zones estratègiques era suficient”. De fet, alguns dels 25 propietaris afectats, fins i tot, van expressar la seva voluntat de no formar-ne part i se’ls hi va incloure tot i les limitacions que això comporta. Per exemple, a l’hora de construir un camí, poden obligar a fer-lo en una altra banda perquè en aquella zona s’hi troba un espai d’interès.

El president de l’associació es va mostrar molt decebut i sorprès perquè, segons ell, l’administració els ha tractat amb menyspreu pel fet de ser una minoria. “Estem farts que es facin les coses al territori sense consultar la gent que hi treballa”, va etzibar Pujol-Galceran, que va assenyalar com a culpables els “tecnòcrates de ciutat que desconeixen la realitat de la zona i fan projectes, moltes vegades, sense consultar-nos què ens semblen”. El president de l’associació va dir que no permetran que es passi per sobre del dret a la propietat privada. “Hi ha gent que diu que la muntanya és de tots i això no és veritat. La muntanya té propietaris”, va afirmar el president.

L’Associació de Propietaris de Finques Rústiques de la Vall de Camprodon també es va mostrar molt descontenta amb l’òrgan rector que es formarà un cop es faci el parc, perquè de 34 membres només un representa els propietaris privats. Un fet que interpreten com a sinònim de “no comptar per res”. “Només es recorden de nosaltres a l’hora de pagar i de donar el vot”, va asseverar Pujol-Galceran.

L’altre punt calent que va indignar els propietaris va ser “l’inexistent” procés participatiu dut a terme. “Si realment s’hagués volgut fer, no s’hauria deixat un període tan curt d’al·legacions”, va dir el president. Un termini que es va obrir el passat 17 de juliol i es va tancar el 10 d’agost. Una franja de l’any en què els propietaris tenen el pic màxim de feina i això va provocar que no hi assistís cap representant de la propietat privada. Pujol-Galceran va afirmar que no es pot deixar tan poc temps per estudiar una documentació tan “feixuga i extensa” i que van enviar una carta al conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, perquè resolgui aquesta situació. El president va deixar ben clar que estan a favor del parc perquè portarà turisme, però que les maneres no han estat les correctes.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL