Societat

Compartir la llar amb el turista

Els barcelonins que lloguen habitacions a casa volen que es reguli l'activitat al marge dels pisos turístics

Barcelona la permetrà fora de les zones saturades

Els amfitrions rebutgen que es limiti l'activitat a quatre mesos l'any

“Això no són habitacions turístiques; és una casa on hi viu una família que comparteix la llar amb el visitant, no es tracta d'una activitat professional.” Qui parla és Ricardo Ramos, membre de l'Associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona. Com ell, cada cop hi ha més barcelonins que lloguen una o més habitacions de casa seva a turistes. Una activitat que, segons els amfitrions, es fa sobretot per poder arribar a final de mes i pagar la hipoteca o el lloguer. “Ningú vol perdre la seva privacitat perquè sí; si es fa és perquè hi ha una necessitat real, no fem negoci amb això”, assegura Ramos.

Certament, el fet de llogar habitacions a turistes és una activitat que no deixa de créixer, empesa per la crisi i afavorida per plataformes digitals com ara Airbnb. El fenomen s'ha anat estenent en paral·lel al dels apartaments turístics –frenats des de l'octubre a tota la ciutat per una suspensió de llicències–, tot i que en el cas de les habitacions és més fàcil garantir un bon comportament per part del visitant, que amb l'experiència busca gaudir de la ciutat com un veí més. Davant de l'auge d'aquesta oferta, el govern va anunciar al juliol que legalitzarà la figura de les habitacions en habitatge compartit i altres noves modalitats d'allotjament turístic. Una regulació que està en fase d'informació pública i que haurà de superar l'escull del 27-S.

El projecte de decret estableix que els particulars podran llogar habitacions del seu domicili i que hauran de recaptar la taxa turística, com havia demanat l'Associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona. Ara bé, el titular de l'activitat haurà de ser el propietari de l'habitatge, estar-hi empadronat i pernoctar-hi mentre ho faci el turista. La nova regulació, a més, el fa responsable de qualsevol infracció, limita a dues el nombre d'habitacions que pot destinar a l'activitat –amb ventilació exterior i suficientment moblades– i l'obliga a identificar el domicili amb una placa. Els amfitrions tan sols podran llogar les habitacions durant un màxim de quatre mesos l'any –no necessàriament consecutius– i només podran oferir l'esmorzar als hostes, als quals han de permetre fer ús del bany.

L'Associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona –de la qual formen part unes 200 persones– ha reclamat des de la seva creació, ara fa uns mesos, una regulació específica que empari la seva activitat. Cal tenir en compte que el col·lectiu calcula que uns 5.000 veïns de la ciutat lloguen habitacions de casa seva a turistes. L'entitat considera que la Generalitat “ha fet un pas endavant en la direcció correcta”, però creu que la nova regulació parteix d'una base que la invalida pel que fa a les habitacions en habitatge compartit. “No som cap negoci i no se'ns pot considerar una modalitat dins dels pisos turístics; l'activitat es dóna a casa nostra i sobre aquesta base s'ha de desenvolupar la normativa”, diu Ramos.

El president de l'associació, Joan Pere Jové, explica que es van reunir prèviament amb representants del govern i que els han sorprès algunes de les condicions que s'han anunciat, especialment el fet de limitar l'activitat a quatre mesos. “Si jo llogo a turistes una habitació de casa que tinc buida perquè no arribo a final de mes, què he de fer la resta de l'any? Arriscar-me que em facin fora perquè no puc pagar la hipoteca? És un contrasentit, la regulació imposa limitacions que no es poden complir”, afirma Jové. L'associació hi presentarà al·legacions.

Un cop s'aprovi la regulació definitiva, cada municipi podrà decidir en quines zones aprova o prohibeix aquesta activitat. Cal tenir en compte que a Barcelona s'ha suspès la concessió de noves llicències per a tot tipus d'allotjament turístic com a mínim fins al juliol vinent. El govern municipal considera que l'activitat pot tenir cabuda a la ciutat, però fora de les zones més congestionades. “A la Barceloneta, on els pisos són de 30 m² i normalment tenen una o dues habitacions, no hi preveuríem aquesta fórmula i a la resta de Ciutat Vella segurament tampoc”, comenta la regidora del districte, Gala Pin. Una posició que no comparteix l'Associació de Veïns i Amfitrions. “El 60% de les habitacions que es lloguen estan situades fora de Ciutat Vella; per què si vius a la Barceloneta no pots compartir una habitació sota aquest concepte? És una opció per a la gent que no té feina, i limitar-ho seria discriminatori”, opina Ramos.

A l'agost, l'entitat va enviar una carta a l'alcaldessa, Ada Colau, en què demanava formar part del Consell Turisme i Ciutat –la seva creació es va aprovar al juliol– per poder participar en el debat sobre el model turístic de Barcelona. Els amfitrions també han demanat reunir-se amb el regidor d'Ocupació, Empresa i Turisme, Agustí Colom.

A la Barceloneta i segurament a la resta de Ciutat Vella no preveuríem aquesta fórmula
Gala Pin
Regidora de Ciutat Vella
No som cap negoci i no se'ns pot considerar una modalitat dins dels pisos turístics
Ricardo Ramos
Associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona

La Barceloneta situa Airbnb i Booking al punt de mira

Fa ja un any que la Barceloneta va començar a combatre les molèsties que hi genera el turisme massiu. Els veïns han situat en el punt de mira els pisos turístics, però la seva lluita també inclou el lloguer d'habitacions en habitatges particulars. “A la meva escala ho fan, i al mes hi pot haver vint inquilins diferents; el pis funciona com un hostal”, diu Sergio Arnás, de La Barceloneta Diu Prou! El moviment veïnal considera que aquesta activitat genera els mateixos problemes que els pisos turístics, és a dir, “incivisme, inseguretat i especulació”. En canvi, estan d'acord amb el fet de compartir l'habitatge de manera estable. Per això han proposat a l'Ajuntament la creació d'una bossa de pisos que es vulguin compartir, a la qual puguin accedir –sota supervisió municipal– els veïns que ho necessitin. La Barceloneta Diu Prou!, d'altra banda, creu que les plataformes digitals, principalment Airbnb i Booking, són l'arrel del problema, i vol que deixin d'operar. Per això els veïns protestaran demà davant de les seves oficines a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia