Societat

Govern i farmacèutics s'oposen a la venda de fàrmacs a establiments com benzineres

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona adverteix que la proposta no suposa cap benefici i pot tenir conseqüències sobre la salut

Boi Ruiz considera “inversemblant” l'informe del CNMC i defensa el model actual

La conselleria de Salut i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) han coincidit aquest dijous en el rebuig a la proposta de la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) d'obrir la porta a la venda de fàrmacs en establiments com supermercats, benzineres o per internet.

L'informe de la CNMC per a la liberalització de les farmàcies aposta també per eliminar les restriccions d'accés, és a dir, les distàncies mínimes obligatòries entre farmàcies i respecte dels centres de salut, i acabar amb els mínims de població per a l'obertura d'una farmàcia.

El vicepresident del COFB, Francesc Pla, s'hi ha oposat de manera contundent tant des del punt de vista de professional sanitari com des del punt de vista ciutadà. Al seu judici, la proposta és un “error” perquè, al seu parer, no aporta cap benefici i tampoc hi ha cap “clamor” ciutadà contra l'actual prestació farmacèutica.

En canvi, ha alertat que pot suposar una disminució de la seguretat i la qualitat de la salut dels ciutadans en prendre medicaments sense cap supervisió. “Són fàrmacs sense recepta, però no són innocus i poden generar interaccions amb altres medicaments”, ha avisat.

Pla ha posat com a exemple que per a un pacient crònic que pren anticoagulants estan contraindicats altres medicaments com l'Aspirina, que es venen sense recepta.

Segons ell, la venda de medicaments a la farmàcia es fa en un ambient més controlat, sovint amb receptes electròniques, i és més fàcil que sorgeixi la pregunta de quins altres fàrmacs pren. “No és una garantia absoluta, però en un altre lloc, com una benzinera, aquesta pregunta és impossible de fer”, ha dit.

Pla recorda que tota medicació, encara que sigui sense prescripció mèdica, té implicacions en una medicació global i que els medicaments són productes que requereixen control per ells mateixos i respecte tota la resta de medicació. Per aquest motiu, considera que la CNMC no valora “amb la rigorositat” que es mereix, aquesta disminució de protecció i vigilància dels ciutadans respecte al consum dels fàrmacs.

De la seva banda, el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha reafirmat l'aposta de la Generalitat pel model farmacèutic vigent a Catalunya i a l'Estat i ha descartat que a Catalunya es puguin arribar a vendre medicaments fora de les farmàcies.

“Si de mi depèn i Catalunya té la suficient capacitat, no passarà”, ha sentenciat després de conèixer la proposta de la CNMC.

Ruiz ha qualificat la proposta d'“inversemblant” i ha recordat que els fàrmacs no es venen sinó que es “dispensen” després que els hagi “prescrit” un metge.

Ha defensat que la farmàcia és un “agent de salut” i que els fàrmacs no es poden confondre amb qualsevol altre productes comercialitzable que es pugui vendre en qualsevol lloc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona
Infraestructures i Serveis

Territori reforça diverses línies d’autobusos interurbans

Barcelona
GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona