Societat

Els síndics locals alerten que creix la fractura social

Els defensors municipals es reuneixen a Girona i adverteixen que cada cop hi ha més gent que no pot pagar el lloguer ni necessitats bàsiques malgrat tenir feina

Van fer 20.359 actuacions el 2014

La fractura social s'eixampla. Aquesta és la visió que tenen els síndics i defensors locals de Catalunya tenint en compte els casos que cada dia tracten i les problemàtiques que comproven de primera mà amb els ciutadans que acudeixen a aquesta figura. Així ho va afirmar ahir a Girona el vicepresident del Fòrum de Síndics i Defensors Locals de Catalunya i síndic de Cornellà, Joan Barrera, que va fer una crida perquè hi hagi “un compromís ferm i de país de la societat per evitar que es consolidi una societat dual”.

Els síndics municipals adverteixen que en les seves oficines estan comprovant que, lluny de remetre, “creix la fractura social”. Un altre aspecte preocupant que va subratllar Barrera és que també han detectat en els últims mesos que els arriba gent que “malgrat tenir feina estable no pot pagar el lloguer i assumir les necessitats bàsiques de la família”, i que aquesta casuística “va a l'alça”. Una altra problemàtica creixent és l'assignació de beques de menjador, que “es basen en els ingressos de l'any anterior i no tenen en compte la pobresa sobrevinguda i això caldria resoldre-ho”. Els defensors reclamen també una millora del finançament dels municipis. Els 38 síndics van presentar ahir a Girona els resultats de la seva feina al llarg de l'any passat, quan van fer 20.359 actuacions, bàsicament consultes i assessorament. Tot i això, es van acabar tramitant 3.312 queixes i van obrir 143 expedients d'ofici. Com a element positiu, els síndics van valorar que un 68% dels casos s'han tancat amb una resolució favorable a la ciutadania. Un 22% de les queixes s'han resolt amb la mediació.

LES XIFRES

3.312
queixes
van tramitar tots els síndics locals durant l'any passat i també es van fer 143 actuacions d'ofici.
38
municipis
catalans tenen la figura de síndic o defensor. És a dir, només un 5% de municipis en tenen.

“Posem l'accent en la persona”

El president del Fòrum de Síndics i defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente, va assenyalar: “La importància de la figura del síndic prové de la proximitat que tenim i que treballem amb la gent.” En aquest sentit, Llorente va destacar que un del principals valors “és que no hi ha burocràcia entre nosaltres i la ciutadania, i posem l'accent en la persona”. El president dels síndics locals va lamentar que només un 5% dels municipis tinguin aquesta figura, que, malgrat això, cobreixen més de la meitat de la població, i també va subratllar: “El síndic és un tresor fonamental perquè actuem en qüestions cabdals com ara la transparència, la bona governabilitat i deixem una porta oberta a la participació.” L'any que ve ja se celebrarà el desè aniversari del Fòrum de Síndics i Defensors, que serveix perquè aquestes figures comparteixin les seves experiències i puguin copsar el pols als problemes ciutadans que ells veuen cada dia amb les demandes de la majoria de ciutadans que hi van.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona