Osona/Ripollès

Un cim compartit

Vic i l’Esquirol reediten el format de la Fira de la Muntanya i del Llibre amb activitats als dos territoris durant el cap de setmana

Han trobat la fórmula. Ara només cal continuar-hi apostant per consolidar-la com una proposta firal de referència, i gairebé exclusiva, a l’entorn del lleure, la cultura i els esports relacionats amb el món de la muntanya. Aquest cap de setmana arriba, carregada amb una setantena d’activitats, repartides entre Vic, l’Esquirol i Cantoni, la Fira de la Muntanya i del Llibre Vic-Collsacabra, nom del nou format ideat l’any passat, en una refosa entre les antigues Fira de la Muntanya de Vic (que hagués arribat a la 35a edició) i la Fira del Llibre de Muntanya del Collsacabra (que viuria la 14a, i que el 2013 es va traslladar a Vic).
“Hem lluitat molt fort perquè la fira no desaparegués del territori”, reconeixia l’alcalde de l’Esquirol, Àlex Montanyà, durant la presentació, la setmana passada a Vic, de l’edició d’enguany. Montanyà, de fet, va ser una de les veus més crítiques quan fa dos anys la Fira del Llibre es va traslladar a Vic, a criteri dels aleshores principals organitzadors, els Amics dels Cingles del Collsacabra. Tot plegat va originar una agra polèmica –personalitzada entre ell i el president de l’entitat, el barceloní Francesc Sanahuja– de la qual Montanyà vol passar pàgina: “No cal parlar més de passat; són etapes”. El present i el futur, per ell, conjuguen en positiu: “És el moment de reforçar lligams, perquè és una sort poder compartir aquesta fira amb Vic”, va sentenciar, tot fent gala de la seva condició de vigatà de naixement.
L’alcalde de l’Esquirol es va mostrar convençut que el nou format compartit ha de permetre “rellançar la fira cap a nous horitzons”. I és que, segons ell, “estem a un 20%, per dir alguna xifra, del que pot arribar a ser aquesta fira els propers anys”, en una opinió “compartida amb la gent del sector i de la comarca”. Per l’alcalde, la Fira de la Muntanya i del Llibre pot esdevenir un “referent” dins el sector, més enllà de Catalunya i tot. Per això, va apuntar la possibilitat de continuar-li donant gruix, per exemple sumant-hi un segon cap de setmana, “per créixer en dies i activitats”.
La fira compta amb la complicitat dels ajuntaments de Vic i l’Esquirol. En canvi, ni Rupit, que ja no s’hi va sumar l’any passat, ni Tavertet, que ha declinat ser-hi enguany, participen per ara en la proposta des del Collsacabra. “En tots dos ajuntaments hi ha hagut canvi de govern, i estan a l’expectativa de com evoluciona tot plegat”, va excusar Montanyà.
La tercera pota del certamen la posa l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, que assumeix directament l’organització de la Fira del Llibre. “És un gran punt de trobada d’editors, llibreters, escriptors i aficionats al món de la muntanya”, va destacar Miquel Ylla. “Hem de continuar lluitant perquè el llibre segueixi existint”, va reblar. El regidor de Fires i Mercats de Vic, Benjamí Dòniga, va destacar el valor “pedagògic” que també podia emanar d’aquesta fira, sobretot “a l’hora de donar a conèixer aquest sector tan sensibilitzat amb el medi ambient i l’entorn natural”.
El pressupost total de la fira puja a uns 60.000 euros. Cada una de les tres entitats organitzadores finança la seva part. Des de Fires i Mercats de Vic s’assumeixen les despeses generals de l’espai firal i es queden els ingressos de les entrades –com ja és habitual, l’accés al recinte del Sucre costa dos euros, i participar en cada una de les activitats val de 2 a 4 euros–. En el cas de Vic, l’any passat les arques municipals van haver de cobrir el 25% del cost final. L’objectiu és que l’any que ve la fira ja s’autofinanci tota sola.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Talaran uns 150 arbres morts en 40 carrers de la ciutat

GIRONA
societat

L’arquebisbe dessacralitza l’Església de l’Esperit Sant tot i la resistència dels feligresos

barcelona

Premià de Mar tira endavant amb el nou model de selectiva enmig de les protestes veïnals

premià de mar
girona

Estudiants de secundària de la demarcació creen 17 cooperatives experimentals

GIRONA
urbanisme

S’enllesteixen els treballs de rehabilitació de dues antigues adoberies de Vic

vic
GIRONA

L’IAS incorpora la nova promoció de residents

GIRONA
societat

Conveni entre l’Espai LGTBI i l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia

girona
CULTURA

Canet compra la rectoria vella i tanca el cercle dels equipaments escènics

CANET DE MAR

El projecte ReNatura de Mataró desperta l’interès dels veïns

mataró