Societat

opinió

Graus més flexibles

El debat sobre la durada dels graus va més enllà de l'antiga discussió sobre si és millor cursar aquests estudis en tres anys o en quatre. Actualment, el debat se centra en quin tipus de titulació volem oferir i a quin tipus d'estudiant ens volem adreçar. Per tant, s'imposa el criteri de la flexibilitat.

A Holanda, es pot estudiar un grau en turisme en tres anys o en quatre. La Universitat de Ciències Aplicades de Stenden l'ofereix en quatre ja que conté un any de professionalització, mentre que a la Universitat de Wageningen s'imparteix en tres anys un grau més conceptual i ràpid, que es concentra en la interrelació entre turisme, economia i societat. Així, l'estudiant que es vol incorporar al mercat laboral es decanta per Stenden, mentre que el que vol continuar formant-se va a Wageningen. No obstant això, escollir una opció o l'altra no impedeix un canvi en l'orientació de la carrera acadèmica. Precisament, en un sistema flexible, fer un grau de quatre anys no impedeix cursar un màster; ni optar per un de tres, incorporar-se al mercat de treball un cop graduat.

Després de l'aprovació del decret estatal que dóna llum verda als graus de tres anys, el sistema universitari català té l'oportunitat de decidir i desplegar una estructura de graus i màsters més adaptada a les diferents especificitats dels estudis i necessitats dels estudiants, en la línia del que fan països europeus de referència, i tal com Catalunya ha estat reclamant des de fa més de deu anys.

Fa mesos que es treballa per poder plantejar els mateixos estudis amb diferents objectius i, conseqüentment, amb diferents durades. En el futur, a Catalunya podrà haver-hi universitats que oferiran un grau en un format concentrat de tres anys, sovint pensat per combinar-lo amb uns estudis de màster d'aprofundiment, mentre que d'altres el faran de quatre anys per incloure-hi coneixements complementaris per aprofundir en determinades competències. Així, ens podríem trobar amb un nombre gran de combinacions de graus de tres i quatre anys, amb màsters d'un i de dos anys.

Una estructura més flexible i especialitzada en què cada estudiant trobarà una resposta adequada a les seves expectatives per poder avançar en la seva carrera universitària sense sobresalts ni discontinuïtats acadèmiques o econòmiques. Ja s'ha acordat que aquesta nova estructura vindrà acompanyada d'una política de preus amb què els estudiants de graus de tres anys pagaran el primer any de màster a preu de grau. Ens trobem, doncs, davant d'una oportunitat única per a les nostres universitats de millorar la qualitat, l'especialització i la internacionalització dels seus estudis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia