Societat

La demarcació torna a perdre població per quart any seguit

L'any es tancarà amb 2.000 persones menys a les comarques lleidatanes, on s'acumula una pèrdua de 7.000 veïns des del 2012

Només l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà guanyen habitants

Per quart any consecutiu, la demarcació de Lleida té menys habitants dels que tenia dotze mesos abans. Aquest 2015, la caiguda poblacional se situa al voltant de les 2.000 persones, un descens semblant al registrat el 2014 i que, acumulat, provoca que en total ja hagin abandonat les comarques lleidatanes unes 7.000 persones des de l'inici del punt àlgid de la crisi, el 2012.

Per comarques, el descens més pronunciat es registra al Segrià i les Garrigues, que perden cada una al voltant de 400 veïns. El retrocés, però, és generalitzat a pràcticament tota la demarcació, amb descensos més o menys pronunciats segons el municipi i la zona.

Les úniques comarques que han aconseguit trencar aquesta dinàmica negativa són l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà. En la primera viuen onze persones més que el 2014. Al Pallars, l'increment ha estat més significatiu, ja que ha guanyat una vuitantena de veïns.

L'increment és meritori, ja que, a més del Pallars Jussà i l'Alta Ribagorça, la població només ha crescut en sis comarques més de Catalunya: el Baix Llobregat, el Garraf, la Garrotxa, el Maresme, Osona i el Vallès Occidental. Al Maresme és on més s'ha incrementat (1.600), seguit del Vallès Occidental (1.000) i el Baix Llobregat (uns 300), segons dades recents de l'Institut d'Estadística de Catalunya.

Un retrocés constant

L'augment en aquestes comarques és molt meritori, ja que, de la mateixa manera que a Lleida, a Catalunya també s'ha tornat a perdre població per quart any seguit.

Molt lluny queden els 7.570.908 habitants que hi havia empadronats el 2012. Des de llavors, amb l'arribada de la crisi, la caiguda ha estat constant. El darrer any, el retrocés no ha estat tan pronunciat com el registrat el 2014, però, en còmputs generals, ara mateix viuen a Catalunya 60.000 persones menys de les que hi residien el 2012.

Per demarcacions, la caiguda més accentuada la pateix Tarragona, que perd més de 5.000 ciutadans en dotze mesos. A Girona, se'n perden prop de 3.000. En canvi, a Barcelona, la xifra d'habitants augmenta lleugerament, una dada que s'explicaria per l'increment de població registrat al voltant de l'àrea metropolitana de Barcelona, especialment al Maresme, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.

Dels set milions i mig de persones que viuen actualment a Catalunya, gairebé quatre (3.816.361) són dones. En total, els catalans representen el 16,1% de la població que viu a l'Estat espanyol, el percentatge més elevat –juntament amb el de 2014, que va ser idèntic– des de la creació de les sèries estadístiques poblacionals.

LES XIFRES

8
comarques
han guanyat població el 2015, tot i que Catalunya perd habitants per quart any consecutiu.
138.542
persones
estan empadronades actualment a Lleida, unes 600 menys que a finals del 2014.

Terrassa enxampa Badalona

Terrassa ha enxampat Badalona en la lluita per convertir-se en la tercera ciutat de Catalunya per darrere de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat. La clau d'aquest empat tècnic –215.214 a Terrassa i 215.654 a Badalona– és el descens que ha tingut la ciutat del Barcelonès aquest darrer any, en què ha perdut gairebé 2.000 habitants. En canvi, a Terrassa s'ha mantingut estable la població respecte del 2014.

Sabadell, per la seva banda, es referma en el cinquè lloc de les ciutats més poblades del país amb gairebé 208.000 habitants. La resta del grup de les deu primeres el completen Lleida, Tarragona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet i Reus. La capital gironina continua sent l'onzena població del país.

Per sota, el municipi amb menys habitants és Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà), que tanca el 2015 amb 26 habitants, 2 més dels que tenia l'any anterior. Tenint en compte només la superfície, la població més gran de Catalunya és Tremp (Pallars Jussà), que té una extensió de 302 quilòmetres quadrats. Com a comparativa, la ciutat de Barcelona té una superfície de 101,40.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC