Societat

Quatre acusats valencians de Nóos qüestionen que se'ls jutge a Palma

Argumenten que no hi ha connexió entre els fets punibles dels quals estan acusats i els que es van poder cometre a les Illes

El fiscal s'oposa a la sol·licitud

Els advocats defensors de quatre dels acusats de València –Luis Lobón, José Manuel Aguilar, Elisa Maldonado i Jorge Vela–han donat inici al judici del cas Nóos qüestionant la competència de l'Audiència de Palma per a jutjar-los. Els quatre han assenyalat que haurien de ser jutjats per l'Audiència de València en considerar que no hi ha connexió entre els fets punibles dels quals estan acusats i els que es van poder cometre a Palma.

El fiscal Anticorrupció s'ha oposat a aquesta petició en entendre que el principal delicte del cas és la malversació de diners públics valencians i balears, que s'ha investigat prenent declaració a més de 200 persones, que haurien de ser interrogades de nou si es jutjaren en dos tribunals territorials diferents. Horrach ha insistit que “la connexió personal i fàctica impedeix que aquests fets puguen ser investigats i jutjats per diversos jutjats” perquè “impossibilitaria la visió en conjunt” per part dels òrgans judicials.

El fiscal ha afegit que el seu enjudiciament per separat podria conduir a pronunciaments diversos i contradictoris per part dels tribunals. Les altres acusacions s'han adherit al que ha argumentat Horrach.

Vicente Grima, l'advocat defensor de l'exsecretari de Turisme valencià, Luis Lobón, ha qüestionat la legitimitat de l'Audiència de Palma per a jutjar el cas en la part que afecta als fets relacionats amb el País Valencià. Sobretot el relatiu a l'organització per part de l'Institut Nóos dels fòrums València Summit de 2004, 2005 i 2006, Grima ha dit que s'hauria de jutjat a l'Audiència de València per ser “fets desconnectats dels quals ací s'enjudicien”.

Segons*Grima, en aquest cas no és aplicable la “connexitat” o enjudiciament conjunt ni des de la perspectiva de legalitat ordinària ni de legalitat Constitucional perquè es vulnera el dret al jutge predeterminat per la llei, que és el del propi territori.

Ha insistit que en el cas Nóos no s'acumulen fets punibles comeses a València i Balears per la mateixa persona, sinó que agrega fets que s'atribueixen a Lobón a València “amb fets d'altres persones a Palma, Barcelona o Madrid”. “Els fets punibles comeses en diferents llocs per persones diferents, encara que tinguen relació d'analogia, similitud o punt en comú, no poden enjudiciar-se conjuntament si açò suposa preterir la competència del jutge del territori”, ha dit Grima, qui ha insistit que “no hi hauria problema si s'atribuïren a Lobón fets punibles comesos a Palma” però no és així.

L'advocada Josefa Rosselló, defensora del l'exdirector de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, José Manuel Aguilar, també ha al·legat la falta de competència del tribunal de l'Audiència de Palma. A aquestes al·legacions s'han adherit l'advocada Luisa Gurillo defensora de qui fóra responsable jurídica de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, Elisa Maldonado, i Antonio Reyes en nom de l'exdirector de l'Institut Valencià de Finances, Jorge Vela.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet