Societat

Colau vol reduir a quatre els festius de botigues obertes

El govern de Barcelona proposa concentrar-los al maig i l'octubre

Només un 16% del comerç treballa en diumenge

Després de mesos de debat intern i d'anàlisis d'enquestes i estudis sobre la matèria, el govern d'Ada Colau ha llançat la seva proposta d'obertura d'establiments comercials en festiu. El plantejament és passar dels deu festius actuals que fixava l'Ajuntament, i que es distribuïen entre l'1 de juliol i el 15 de setembre, a quatre concentrats al maig –dos– i l'octubre –dos més–. La reducció, per tant, seria del 60% i impactaria de ple sobre la campanya d'estiu, tot i que no afectaria els dies que decreta la Generalitat i que coincideixen, per exemple, amb l'inici del període de rebaixes a començaments de juliol. La mesura, però, encara s'ha d'acabar de perfilar amb altres detalls substancials que no s'han concretat. Un és quin abast territorial tindrà, ja que ara només afecta les zones de més densitat turística. L'altre seria en quins horaris s'autoritzarà que les botigues puguin tenir la persiana alçada. Actualment és de 10 a 18 hores.

Conciliar interessos

El de la liberalització horària és un dels debats més espinosos per a qualsevol govern municipal, per la impossibilitat manifesta d'acontentar els interessos entre el sector que vol que sigui com més laxa millor –el del centre de la ciutat– i el que advoca per una restricció més rigorosa –els eixos que agrupen el petit comerç i de barri–. Conscient d'aquesta circumstància, l'executiu de Colau ha revelat els resultats parcials d'una enquesta que indica que només un 16% de les botigues que podien fer-ho van obrir els deu diumenges autoritzats. D'aquestes, a més, la majoria estaven concentrades en zones com ara la Barceloneta i el Gòtic. És a dir, àrees amb forta presència de turistes. Algunes de les altres conclusions del treball són si més no paradoxals: d'una banda, s'afirma que tres de cada deu barcelonins proposen eliminar l'obertura en festiu; en la nota de premsa que va facilitar ahir l'Ajuntament de Barcelona, però, només dues línies més avall s'assegura que cinc de cada deu veïns de la capital “veurien amb bons ulls” que el comerç pogués treballar tots els festius de l'any.

Superar l'escull de la negociació amb l'oposició

Un cop definida una posició de sortida, l'executiu de BComú haurà de conjugar-la, primer, amb les propostes confrontades que conviuen dins el mateix sector comercial. El següent pas, i no menys ardu, serà la negociació política amb la resta de grups per poder-la aprovar. L'experiència del mandat anterior, on l'aleshores govern de CiU va ser qui va acordar la mesura fins ara vigent de deu diumenges autoritzats encaixats entre els mesos d'estiu, fa albirar unes negociacions complexes. Almenys d'entrada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt