Societat

La proposta de festius oberts de Colau divideix el comerç

Els eixos més cèntrics volen que tiri enrere la reducció de diumenges, que té el suport de les botigues de barri

El govern manté que concentrar-los al maig i l'octubre afavoreix la conciliació

“Som conscients que hi ha una polarització important en el sector, i és la nostra obligació arribar a un consens.” L'observació la feia ahir el regidor de Comerç de Barcelona, Agustí Colom, en referència a la proposta del govern d'Ada Colau de reduir el nombre de festius d'obertura comercial a la ciutat de deu diumenges a quatre, que es concentrarien al maig i l'octubre i no a l'estiu. Un plantejament que, tal com ja apuntava Colom, té l'oposició “radical” de Barcelona Oberta, que aplega els eixos comercials més cèntrics i turístics, i l'aprovació de l'altra gran associació d'eixos comercials de la ciutat, la Fundació Barcelona Comerç, que agrupa el comerç de barri.

“La nostra proposta intenta que cada entitat hi trobi elements positius i que tothom hagi de cedir en alguns aspectes”, va assegurar Colom, que manté que l'objectiu és preservar el comerç de proximitat. El regidor va recordar que només un 16% dels establiments van obrir els deu diumenges autoritzats en els últims estius i hi va afegir que el període estival “genera més conflictivitat laboral perquè trenca les vacances dels treballadors”. D'altra banda, segons Colom, al maig i l'octubre també hi ha gran afluència turística–al maig, va dir, hi ha 1.000 turistes menys allotjats en hotels que al juliol– i són mesos que permeten fer “més compatible la conciliació laboral i familiar”.

El govern creu que, amb la seva proposta, les botigues que obren podrien obtenir una rendibilitat més gran, la qual cosa podria afavorir un augment de l'ocupació. Colom va concretar que l'obertura de comerços es mantindria a la zona actualment declarada turística –que inclou barris de Ciutat Vella, l'Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia i Sant Martí– i que l'horari seria de 10 a 18 hores, el mateix que ara.

Buscar el consens

El president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené, considera “agosarada” la proposta del govern, que es va presentar ahir davant del sector. “Hi estem radicalment en contra i creiem que hi ha d'haver una rectificació; hem de mantenir els deu diumenges i, a partir d'aquí, construir un model empresarialment eficient”, diu. Jené sosté que cal ampliar l'horari fins a les vuit del vespre –“no podem tancar a les sis, quan les botigues estan plenes de turistes”– i és partidari d'intentar ampliar el calendari amb el màxim consens. “Barcelona Oberta vol obrir des de la primavera fins a l'octubre, però entenem que hi ha altres organitzacions, i la voluntat de consens passa pel diàleg i per buscar un equilibri”, afirma.

El president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, sí que veu amb bons ulls la proposta. “La nostra línia vermella era la situació actual, si el nombre de dies es redueix ens sembla bé; les enquestes que hem fet ens diuen que als botiguers, en general, no els era rendible obrir en festius i molts no ho van fer”, explica. Gasca també es partidari de tancar a les sis de la tarda. “L'horari de dilluns a dissabte, de nou del matí a deu de la nit, dóna marge perquè els nostres clients puguin comprar i, per al turista que està de pas, els diumenges tancar a les sis ja és bo”, considera.

BComú veu marge per a l'acord polític

El regidor de Comerç, Agustí Colom, manté que el govern ha fet una proposta treballada amb el sector i amb altres actors, com ara els sindicats, i confia a aconseguir suport polític per aprovar-la. El PSC ja va avançar que és partidari d'acotar un mínim de dies d'obertura més elevat que els quatre que planteja el govern, i la regidora Montserrat Ballarín va criticar que BComú no hagi buscat el consens amb l'oposició. Alfred Bosch (ERC) va reclamar que es faci un gran acord de ciutat per decidir els horaris i el model comercial, mentre que Joaquim Forn (CiU) va acusar el govern de fer “saltar pels aires” el consens que s'havia aconseguit amb el sector en l'anterior mandat. El PP va dir que la proposta del govern retalla horaris, oportunitats i feina, i C's va advertir que “donar una imatge de Barcelona amb els comerços tancats l'allunya d'altres ciutats que pugnen també per ser referents turístics i comercials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

L’estació del Nord de Barcelona es remodela i queda tota a planta baixa

barcelona
Serveis

Reforcen la cobertura 5G al litoral de Barcelona coincidint amb la Copa Amèrica

BARCELONA

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa
SOCIETAT

L’ACA estudiarà com reduir el risc d’inundació del Monestir de Montserrat

Monistrol de Montserrat
ECONOMIA

Màxim recàrrec turístic a partir d’octubre: 4 euros per persona i nit

BARCELONA

Un estudi vincula mala salut i deteriorament emocional durant la pandèmia

GIRONA
salut

La barreja d’esport i música, per lluitar contra l’estigma de les malalties mentals, aterra al Berguedà

Olvan

El museu que més vocacions científiques genera està de celebració

Barcelona

La UE fixa el rumb cap a una IA a dues velocitats

Barcelona