Societat

Creu Roja desfà tòpics sobre la immigració

El 64% d'immigrats atesos per l'entitat no reben prestació, tot i no tenir feina

El 51% depenen dels ajuts per alimentar-se

Ni viuen de les prestacions públiques ni són majoria entre les persones beneficiàries dels programes contra la pobresa d'entitats com ara la Creu Roja. El novè estudi de l'Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya s'ha dedicat a fer una radiografia de la realitat de les persones ateses d'origen immigrant i el resultat és que es desmunten alguns estereotips, alhora que s'evidencia que són un dels col·lectius més castigats per la crisi. Així, tot i que el 57,4% estan desocupats, només el 36% reben alguna prestació.

“L'estadística ens mostra que alguns tòpics no són reals”, va explicar el coordinador de Creu Roja, Enric Morist, que va atribuir el menor accés del col·lectiu a les prestacions a una major precarietat laboral que fa que no tinguin dret a determinades ajudes. També seria atribuïble, a vegades, a la falta d'informació. En el cas de la Creu Roja a Catalunya, el coordinador va recordar que mentre fa uns anys els immigrants significaven el 80% d'usuaris de programes antipobresa, ara el nombre s'ha reduït fins al 50%, perquè “lamentablement la crisi ha dut a la vulnerabilitat famílies autòctones que vivien una situació normalitzada”.

Alta precarietat laboral

Les persones immigrades en situació vulnerable parteix de 899 enquestes a persones ateses per l'entitat, procedents sobretot del Magreb (45%), la majoria tenen entre 30 i 39 anys, són dones (62%), el 86% tenen fills i el 17% no tenen cap ingrés regular. Una de les qüestions que van subratllar les responsables de l'Observatori, Pilar Millán i Anna Sabaté, és que entre les persones que treballen gairebé la meitat tenen ingressos per sota dels 600 euros mensuals. A més, el 13% dels que treballen ho fan sense contracte. Sabaté va advertir que aquesta precarietat no fa només que no puguin accedir a prestacions, sinó que també els pot deixar en situació d'irregularitat administrativa.

El 64% tenen problemes de salut física i emocional i el 51% depenen d'ajudes d'ONG o d'amics per alimentar-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia