Societat

A punt de posar fi als bous i a l'empaitada d'ànecs a Roses

El ple debatrà dilluns una moció per suprimir-ho, i tot apunta que podria tenir els vots suficients per ser aprovada

La moció la presenta Gent del Poble, que renuncia a organitzar una consulta

La festa major d'aquest estiu a Roses podria ser la primera des de molts anys sense els polèmics actes dels correbous i l'empaitada d'ànecs: el ple d'aquest dilluns vinent debatrà una moció per posar-hi fi, i tot apunta que aquesta vegada podria recollir els vots suficients per ser aprovada. La moció la presentarà Francesc Giner, portaveu de Gent del Poble, tinent d'alcaldia i regidor de Cultura i Festes del govern encapçalat per l'alcaldessa Montse Mindan, de Convergència). En l'anterior mandat, Gent del Poble (quan era a l'oposició), ja s'havia expressat diversos cops contra aquests actes; un cop al govern, Giner va anunciar l'organització d'una consulta als rosincs sobre la qüestió (que es preveia per aquest mes de febrer).

Però ara Giner ha arribat a la conclusió que una consulta no resoldria res: “La polèmica continuaria igual perquè una consulta no podria ser vinculant; a més, hi hauria la incògnita de si tindria prou participació i, amb tot, les entitats que s'hi oposen ja han dit que, sigui quin sigui el resultat, seguirien manifestant-s'hi en contra, de manera que no cal que ens gastem diners en una consulta”, diu el regidor.

Votació ajustada

Tot i que no s'atreveix a donar-ho per fet fins al ple de dilluns, Giner confia que la seva moció serà aprovada. De les converses que s'han mantingut amb els altres grups, GdP (2 regidors) extreu la conclusió que el text tindrà el suport dels 4 regidors d'ERC i de part dels 5 de Convergència. Si els vots de PSC, el PP, C's i Unió (6 regidors en total) són tots contra la moció, el vot de l'alcaldessa pot ser decisiu. Montse Mindan es limita a dir que Convergència donarà llibertat de vot als seus regidors, tal com ja ha fet en anteriors votacions sobre aquests temes, amb vots diferents dins el grup. Fins ara Mindan no ha votat en contra d'aquests actes i reserva la decisió fins al ple, tot i avançant que prendrà una decisió “com a alcaldessa”, que pot ser diferent del que votaria “com a veïna de Roses”, si no tingués aquesta responsabilitat.

Mindan confirma que aquestes últimes setmanes, ella i Francesc Giner s'han reunit amb totes les parts involucrades: entitats organitzadores de l'empaitada i el correbou, per una banda, i els advocats de les parts que han denunciat l'Ajuntament, per l'altra. No s'ha pogut arribar a cap acord. Els organitzadors de l'empaitada d'ànecs voldrien mantenir-ho com a mínim fins al 2018, que coincidiria amb el centenari d'aquesta manifestació, i les penyes organitzadores del correbou no volen renunciar a la seva activitat. La impossibilitat d'arribar a un acord entre organitzadors i opositors és un dels motius que han fet decidir Giner a presentar aquesta moció. Tot i reconeixent la feina feta i els esforços dels organitzadors, la moció al qual aquest diari ha tingut accés recalca que “aquestes festes se celebren cada any enmig de manifestacions de protesta de ciutadans i ciutadanes en contra, un fet que s'agreuja any rere any. Una molt bona part de la societat no accepta la utilització dels animals per a una finalitat d'entreteniment o diversió. La protecció dels animals és un valor per a la societat actual”, conclou la moció. En el rerefons també hi ha denúncies pendents que podrien significar un revés als tribunals per al consistori. Dilluns, el ple de Roses podria girar full i renunciar a uns actes tradicionals, però que cada cop menys gent s'atreveix a defensar-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia