tradicions
Jornada pionera sobre males herbes
El col·lectiu Eixarcolant i la Universitat de Barcelona, amb el suport de l'Ajuntament d'Igualada, impulsen la I Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades. Es farà el 12 de març a l'Espai Cívic Centre d'Igualada i els organitzadors reivindiquen el seu caràcter pioner.
Un dels impulsors, Marc Talavera, ha explicat que l'objectiu és reivindicar espècies com les ortigues o les malves, algunes de les qualificades com a males herbes.
En la jornada hi haurà una fira de productes elaborats amb plantes silvestres i es farà un dinar elaborat a partir d'aquestes espècies.
Al llarg de tot el dia es faran tastos de plats, amanides, begudes, infusions i condiments elaborats amb plantes silvestres. Experts del món acadèmic i de la cuina tradicional conduiran xerrades i tallers per aprendre a convertir aquestes espècies caigudes en l'oblit en aliments i begudes.
Des del col·lectiu Eixarcolant, Talavera defensa que moltes d'aquestes plantes “tenen valors nutricionals superiors als d'algunes verdures”, i que el seu cultiu “és més sostenible que molts dels que es fan ara”.
La jornada també vol recuperar la memòria oral sobre els usos tradicionals de la vegetació i analitzar el seu present i futur. Tot plegat, per reivindicar la cuina com a mètode per eliminar les males herbes.