Societat

Serveis socials

Implantació del ‘Housing first' a Lloret

Àncora per als sense sostre

L'Ajuntament de Lloret ofereix un centre de dia a les persones que viuen a la intempèrie

Els usuaris hi esmorzen i es renten la roba, i personal de l'àrea de Benestar Social hi estableix lligams com a “actuació preventiva”

Sis persones de Lloret de Mar sense sostre són ateses dos dies a la setmana al nou centre de dia. En un edifici de titularitat municipal a prop del mercat, personal de l'àrea de Benestar Social i Família crea vincles de relació i comunicació amb els usuaris dels serveis en el que és una adaptació del programa Housing first (‘primer, un sostre') a Lloret.

Roger Salanova és un dels tècnics del pla local d'inclusió social (PLIS). Explica que des de fa anys tenien inquietud per la gent que viu al carrer o en habitatges inadequats, com ara els baixos d'un local, un caixer o un garatge: “Allà no hi tenen ni aigua ni serveis bàsics.”
El centre de dia obre els dilluns i els divendres de nou del matí a una del migdia. Els beneficiaris s'hi dutxen, esmorzen i fan la bugada.

El programa va entrar en funcionament després que els professionals de l'Ajuntament van conèixer la feina de la Fundació Arrels i la Fundació Heura, que tenen experiències similars a la ciutat de Barcelona. Salanova expliquen que poden atendre sis persones i que treballen “com a actuació preventiva; intentem que la seva situació no es converteixi en crònica”. Mitjançant els vincles i la comunicació, els tècnics del PLIS deriven alguns dels sense sostre a la “xarxa normalitzada” de salut i serveis socials o bé a l'atenció a les dependències.

Al costat, pis tutelat

El centre de dia es complementa amb el primer pis tutelat, just al davant. La voluntat és que, quan sigui possible, les persones sense sostre en puguin tenir un. Els tècnics de l'Ajuntament veuen l'estada en aquest pis com un pas previ a recuperar la plena independència i anar a viure en un altre habitatge, ja sigui compartint-lo amb un altre dels usuaris atesos en el centre de dia i el pis tutelat. Properament, aquest immoble ja serà ocupat.

Servei de consigna

El centre de dia té un servei de consigna i de custòdia de documents. Montse Rey, tècnica del PLIS, assegura que els usuaris a Lloret “han de signar un document segons el qual els papers passen a la policia si se'n van del centre i no tornen al cap de tres mesos”. El centre no va adreçat a transeünts i rodamons que estan al municipi un temps i després se'n van. En la iniciativa hi col·labora Càritas cedint roba del seu rober i amb un voluntari. Fa uns mesos, La Caixa va pagar més de mil euros en electrodomèstics per al nou servei.

El centre de dia no té cap televisor. Hi va haver debat al respecte. “Aquí la gent ve, fan el cafè, es renten la roba i fan una dutxa calenta. El que genera confiança i un vincle és fer el cafè, parlar, llegir el diari... És un espai de tranquil·litat”, explica Rey. Els sense sostre participen en accions engegades, com ara el conreu de l'hort urbà, que és a
prop de la seu de Benestar Social i Família, al barri de Can Sabata. Són els itineraris d'inserció. De les primeres persones ateses, n'hi ha dues de catalanes, un marroquí i un gambià. El centre de dia vol ser l'àncora per a persones que passen un moment molt delicat, segons explica Rey.

2
dies
(dilluns i divendres) obre el centre de dia de Lloret de Mar per a persones sense sostre o que viuen en habitatges inadequats.
6
persones
atén el centre de dia de Lloret des de fa un parell de mesos. Segons un llistat recent de la Policia Local, hi ha una cinquantena de veïns que viuen al carrer o en condicions poc higièniques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres