Societat

El nou barem de trànsit, enrevessat

Hi ha indemnitzacions que descompten pensions públiques que no s'han cobrat

La fiscalia no té l'eina

L'aplicació de la nova llei 35/15, sobre valoració de danys i perjudicis de les víctimes d'accidents de trànsit, que va entrar en vigor l'1 de gener a l'Estat espanyol, després de cinc anys de negociacions entre afectats i patronal, s'està comprovant que té uns barems complexos i en alguns casos cal estar a l'aguait i demanar modificacions per no perdre una bona indemnització, segons alerten operadors jurídics.

Un dels errors detectats és que en certs supòsits en l'import de les indemnitzacions a pagar –fetes per les empreses– es descompten pensions públiques o d'incapacitat que en certs casos la víctima no ha cobrat mai o els preus són més baixos.

En aquest maremàgnum de taules i xifres, la fiscalia catalana, i en concret la de Barcelona, no es pot descarregar el nou programa per calcular els danys personals d'accidents de trànsit, ideat per la patronal Unespa, amb l'empresa Tirea, perquè –segons indiquen– els ordinadors de la Ciutat de la Justícia no tenen el sistema Chrome. Per ara, la solució donada pels superiors és que cada fiscal se'l descarregui a casa.

L'advocat Xavier Coca, president de la secció de dret de la circulació del Col·legi d'Advocats de Barcelona, i que va representar l'advocacia espanyola en el grup plenari per fer la llei, admet que els seus supòsits són complexos i els lletrats han de formar-se i canviar conceptes antics. “És una norma autèntica, que distingeix el dany moral del patrimonial i hi afegeix el lucre cessant”, manifesta Coca, però insisteix que “els professionals hauran d'acreditar-ho tot i millor perquè la valoració del dany s'individualitza”.

L'especialista reconeix que s'ha avançat i molt per indemnitzar els familiars de víctimes mortals i els que tenen grans lesions, als quals –per exemple– es calcularan les pròtesis que necessitaran de per vida, i que l'asseguradora pagarà a la Seguretat Social, una “factura que fins ara assumia només el sistema sanitari públic”, detalla l'advocat.

Per contra, el preu de les lesions lleus, que són el 96% de les reclamacions, han anat a la baixa per tal de compensar els 400 milions d'euros de més que les companyies preveuen pagar amb la nova llei. La fuetada cervical, que representa el 60% d'aquestes topades lleus, haurà de complir unes quinze variables objectives, ja que fins ara és molt subjectiva. “Ara ens apropem als sistemes europeus: aquí podríem arribar a una indemnització de tres milions i allà, de sis”, clou Coca.

LA FRASE

Si l'advocat no s'ha estudiat bé la nova llei, es poden perdre centenars de milers d'euros
Xavier Coca
president de la secció de dret de circulació d'advocats barcelona

Mestresses de casa, perjudicades

L'advocat Xavier Coca avança que un dels supòsits que fomenten la desigualtat trobats en les taules d'imports és el que indemnitza mestresses de casa que tenen un accident de trànsit perquè se'ls descompta una pensió pública que no cobren pas. Coca hi afegeix que algun magistrat ja ha avançat que quan rebi un cas d'aquests el denunciarà al Tribunal Constitucional. A la persona que es dedica a tasques de la llar, sempre se li preveu uns ingressos d'un salari mínim interprofessional per calcular el seu lucre cessant, el que ja no pot fer.

Coca també reclama que a l'Estat espanyol es “millori la qualitat i valoració dels pèrits, siguin públics o privats, com a Franca”, ara que han desaparegut les faltes, i en les reclamacions civils només es podrà demanar l'opinió d'un forense (públic) quan l'assegurada faci una oferta a la víctima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia