Societat

Societat

La capital catalana vista amb ulls d'infant

La ciutat per explorar

El llibre ‘Explorem Barcelona!' compagina la funció de guia turística amb un vessant pedagògic i educatiu

Els nens d'entre 8 i 12 anys es converteixen en els protagonistes de la visita per la capital catalana adquirint el paper d'exploradors amb el suport i l'acompanyament dels pares, que fan de guies i s'encarreguen de desxifrar els codis

“La gent ha de tastari descobrir el que consumirà. Ensenyar només la portada és insuficient”

Convertir l'experiència de visitar Barcelona en una missió liderada per nens exploradors. Ajudar les famílies a gaudir mentre descobreixen els secrets dels edificis més emblemàtics i de les zones més desconegudes de la capital catalana. Amb aquests propòsits neix Explorem Barcelona!, una guia per a nens d'entre 8 i 12 anys escrita per Lourdes Campuzano i publicada a principis d'any per l'editorial Mediterrània.

Lourdes Campuzano vol convertir la visita familiar en un viatge per la història de la ciutat, des de la Barcino romana fins a l'època modernista sense oblidar l'etapa medieval de la ciutat. La guia permet als lectors escollir entre recórrer espais plens de turistes com la Rambla i la Sagrada Família o bé descobrir zones poc transitades com la Barcelona subterrània.

Les il·lustracions de David Navarro són vitals per al llibre, perquè, segons l'autora, l'assimilen als quaderns dels antics exploradors. Els mapes ajuden a orientar els joves exploradors per la ciutat i els dibuixos permeten als nens descobrir
els edificis que visitaran in situ. Totes les ajudes visuals possibles per aconseguir sumar el màxim nombre de punts en les missions amb l'objectiu d'obtenir el diploma d'explorador.

Aprendre amb el joc

La voluntat educativa del llibre es pot apreciar només de veure'n el format. Unes espirals faciliten l'ús de la guia d'explorador. Segons Campuzano, es tracta d'aprendre a través del joc, “una eina molt potent” per fer més atractiva la ciutat. La funció pedagògica es reflecteix en l'aposta per convertir el nen en el líder de l'expedició per motivar-lo a través d'anècdotes i històries. La guia pretén que els petits s'impliquin en el descobriment de la història de la capital catalana.

A més, Explorem Barcelona! aporta complements interactius amb vocació didàctica, primordials segons l'autora. La guia ofereix l'oportunitat d'aprofundir en la informació de les diverses rutes amb recursos com vídeos i recreacions virtuals incorporats en els codis QR dels edificis visitats.

En la guia, els adults juguen un paper d'acompanyants, ja que a partir dels 8 anys els nens ja acostumen a llegir amb fluïdesa. La distribució de tasques entre els exploradors que proposa la guia situa els pares com a part de l'equip, ja sigui com a guies de la ruta que han de seguir o com a encarregats de desxifrar els codis. La diversitat de recursos i la vocació educativa situen Explorem Barcelona! com una eina que poden utilitzar les escoles i incloure-la en el seu centre de recursos pedagògics. Però l'aposta pel joc també el converteix en un possible complement a una guia d'adults per a un viatge en família.

Una proposta dirigida tant a turistes com a barcelonins per intentar conèixer la ciutat al ritme que vulgui cadascú. L'autora posa facilitats a les famílies amb recursos econòmics limitats i ofereix consells sobre els dies que els museus són gratuïts o sobre la manera més barata i més efectiva per moure's per les diverses rutes.

L'aventura turística comença amb uns consells de Campuzano sobre com preparar-se per a la visita, necessaris en una guia atípica en què els lectors hauran d'utilitzar materials tan diferents com una cinta mètrica, una brúixola, una tauleta o un mòbil.

Mediterrània i l'autora han apostat per oferir digitalment dos capítols del llibre en obert. Campuzano defensa que ensenyar només la portada als possibles compradors
és insuficient. “La gent ha de tastar i descobrir el que consumirà”, assegura l'autora. I l'aposta de l'editorial per ensenyar dues rutes a través d'internet segueix aquesta línia.

Però les innovacions tecnològiques de la guia no s'acaben aquí. Explorem Barcelona! acaba amb un diploma virtual que els exploradors aconseguiran després de l'última missió: sumar els punts obtinguts durant tot el recorregut per descobrir quin diploma es mereixen. Una guia amb l'objectiu de demostrar que és possible fer turisme cultural en família sense avorrir els nens, convertint l'experiència en un estímul i una motivació.

L'hospital de Sant Pau
La ruta per la Barcelona modernista inclou una visita al recinte de l'antic hospital de Sant Pau, construït al segle XX i situat molt a prop de la Sagrada Família. L'edifici destaca perquè està format per un conjunt de casetes baixes connectades per passadissos subterranis, una estructura molt poc habitual per a un hospital.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Mor Joaquim Vich Figa, propietari de l’antiga Destil·leries Gerunda

Societat

Mor el figuerenc i activista cultural Josep Maria Ortega

SOCIETAT

El ple de Girona enterra el projecte del centre Bloom

girona
irlanda del nord

Un tribunal anul·la parts de la reforma migratòria de Sunak

barcelona
transports

15 milions i dos mesos de talls per arreglar el robatori de coure

barcelona
societat

Detinguts tres homes que cultivaven més de 3.100 plantes de marihuana a Tivissa

Barcelona

Condemnen els membres d’una xarxa de prostitució a diverses penes presó

barcelona
infraestructures

Aigües de Mataró renova la xarxa de cinc carrers del barri de Cirera

Mataró
societat

Desconvocada la vaga de Nestlé després d’aconseguir millores al conveni

girona