Societat

Restauren un pergamí del segle XV del Maresme

Es preveu que el document, d'alt valor històric per a la comarca, es pugui visitar a Mataró a partir de les Santes

L'Arxiu Comarcal del Maresme (ACM) ha enviat a reparar un pergamí del 1.485 al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) de la Generalitat. És un document sobre la Baronia del Maresme i segons Alexis Serrano, director de l'ACM, és molt important per a la història de la comarca. El pergamí recull la transcripció real per la qual la llavors vila de Mataró i les parròquies d'Argentona, Vilassar, Premià i Cabrera s'incorporaven al carreratge de Barcelona i els seus habitants assumien els mateixos privilegis que els barcelonins i passaven a ser considerats ciutadans. Amb això deixaven de dependre del senyor feudal per ser súbdits del rei.

“El document és extraordinari pel contingut i pel format”, ressalta Serrano. Té una mida de 1.972 centímetres de llarg i 612 d'amplada. Durant cinc segles, explica el director de l'ACM, ha estat enrotllat i lligat amb una corda. Per això, el plec que ha quedat enfora estava exposat a la llum, la pols i els àcars. A banda d'això, el document té alguns estrips, llacunes o s'ha anat desintegrant perquè estava molt sec. El text, però, es pot reconstruir perquè hi havia una còpia en el llibre de privilegis.

Des del passat 14 de març, el pergamí es troba al CRBMC, que procedirà a restaurar-lo. El primer que farà aquest centre és desenrotllar el pergamí, després l'estabilitzarà, l'humitejarà, l'assecarà i el premsarà. La idea és deixar el document totalment pla per després guardar-lo i conservar-lo en una capsa de cartró de PH neutre. A més, es netejarà el pergamí i es desinfectarà en una cambra d'anòpsia en què es treu l'oxigen i s'injecta nitrogen per matar qualsevol fong o bacteri, precisa Serrano.

Està previst que el pergamí, que pertany al fons de l'ACM amb seu a Mataró, torni a la capital maresmenca per les Santes, la festa major de la ciutat. “Mirarem d'exposar-lo al públic”, subratlla Serrano. El document recull la història dels actuals municipis de Premià de Dalt, Premià de Mar, Argentona, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrera de Mar, Cabrils, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Caldes d'Estrac.

“Intentarem també engrescar tots els municipis per poder fer la transcripció del document, un petit estudi i un tríptic per donar-hi una mica de difusió”, emfasitza Serrano.

D'altra banda, l'ACM també ha fet arribar al CRBMC els plànols de les sis portes de la muralla de Mataró, del segle XVI, que s'havien esquinçat. Ara es procedirà a retirar els adhesius que s'hi havien posat, a reintegrar els documents i netejar-los. Es preveu que estiguin restaurats a finals d'any, diu Serrano.

LA XIFRA

11
municipis
del Baix Maresme i del centre de la comarca apareixen en el pergamí de Baronia de l'any 1485.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona
llengua

Recurs al TC de les famílies de l’escola de Canet reclamant que se’ls garanteixi l’immersió

barcelona