Societat

Trànsit vol dades mèdiques dels conductors de risc

El conseller Jané i els responsables de la DGT aposten per flexibilitzar la protecció de dades sanitàries en els casos de malaltia o medicament incapacitant

Es planteja fer un historial clínic compartit

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va afirmar ahir que insistiran a reclamar que les autoritats sanitàries informin les de Trànsit quan les aptituds mèdiques d'un conductor canvien i poden posar en risc la seva vida i la d'altres ciutadans. “És una llacuna important que hem de resoldre: hem de protegir
les dades personals, però també tenim el deure de salvar vides”, va declarar Jané en la cloenda de la jornada Aptituds i conducció, que va aplegar professionals del sector.

El repte plantejat pel conseller no és fàcil, ja que ell mateix va admetre que l'any 2013, en la comissió de Trànsit del Congrés dels Diputats, va fer una petició perquè es flexibilitzés la llei de protecció de dades, i la hi van tombar. “No volem saber la patologia del conductor; només que el metge informi si és apte o no per conduir i durant quant
de temps en el moment en què té una malaltia o ha de prendre un medicament”, va insistir Jané.

El doctor Josep Serra, metge de Vila-seca, va presentar Sinèrgic, un model per crear un historial clínic viari i compartit entre professionals sobre les incapacitats sobrevingudes. Elena Valdés, responsable de programes d'aptitud psicofísica de la Direcció General de Trànsit (DGT), va manifestar també que “és necessari compartir dades dels conductors entre els professionals i sota el paraigua de l'administració”. Valdés, per exemple, va exposar que la persona diagnosticada d'apnea té el doble de risc de tenir un accident de trànsit i “el seu metge l'ha d'alertar perquè sigui més prudent i pugui continuar conduint amb un tractament a mida”. La responsable de la DGT va admetre que “la malaltia com a factor de risc és difícil d'investigar”, però va oferir dades que fan sospitar –va dir– que les coses no es fan prou bé. Va detallar que en les noves proves que han de fer els conductors que han perdut tots els punts del carnet als centres de reconeixement de conductors, el 75% obtenen l'“apte”, un percentatge superior que el de renovacions, fet que demostra –va precisar– que “als metges dels centres se'ls escapen afectacions com ara l'alcoholisme”. L'any passat, dels 3,4 milions d'informes mèdics que es van fer als centres, el 55% eren aptes; el 44%, aptes amb restriccions (com ara no conduir en autopistes), i l'1,3%, no aptes (35.000 persones).

Carles San José, cap de l'àrea d'inspecció de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, va ser contundent: “No protegim dades, sinó la persona i la seva intimitat, i les dades de salut són les més protegides. El metge recull les dades amb la finalitat de guarir i no les pot usar per a una altra finalitat.” San José hi va afegir que, si es volen compartir dades, cal canviar la llei, i com a actuals mesures de prevenció –va indicar–hi ha la denúncia, que ell va confessar que va fer amb el seu pare perquè va perdre la visió i no el va convèncer que deixés el cotxe.

Pel que fa a les denúncies, la responsable de la DGT va admetre que cal articular algun mecanisme perquè metges d'empresa i de família puguin denunciar incapacitats mantenint el seu anonimat, que ara no és possible. Precisament, la doctora Esperanza Gómez, del Col·legi de Metges de Barcelona, va anunciar que ara difondran una guia per als professionals per saber com actuar i equilibrar el secret professional i la protecció a tercers.

LES XIFRES

12
per cent
dels accidents són per malaltia del conductor com ara apnea, pèrdua de visió o una cardiopatia.
25
per cent
dels conductors seran més grans de 65 anys a Europa l'any 2030, segons els darrers estudis.
El dret a conduir no és absolut. Volem que Sanitat informi Trànsit si un conductor és apte, no de la patologia
Jordi Jané
conseller d'interior
La malaltia com a factor de risc és difícil d'investigar. Cal més formació dels metges i intercanvi de dades
Elena Valdés
responsable de programes DGT
L'equilibri entre privacitat i seguretat és difícil. Farem una guia de secret professional i protecció a tercers
Esperanza L. Gómez
col·legi de metges de barcelona
No protegim dades, sinó la persona. Cal el seu consentiment o denunciar com vaig fer amb el meu pare
Carles San José
autoritat de protecció de dades
A les zones rurals necessitem el cotxe. Les persones grans som conscients de les nostres mancances
Pepita Sanabre
consell gent gran Catalunya
Cal no oblidar mai les víctimes. Si s'explica bé i amb dades, els ciutadans entendrem els canvis
Ole Thorson
enginyer i expert en trànsit

Inspeccions sorpresa als centres de reconeixement

El president de l'Associació Catalana de Centres de Reconeixement de Conductors, Joan Serra, va explicar que la Unió Europea, per unificar criteris, ha relaxat les condicions per renovar permisos com ara reduir el percentatge de visió que es requereix i fer que els taxistes, conductors d'ambulàncies i policies no necessitin el carnet professional.

Teresa Morali, del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, va advocar per dignificar les condicions dels treballadors i la qualitat d'aquests centres mèdics, ja que va alertar que en alguns no es practica la tercera prova tècnica, obligada per llei. “Cal més formació i usar els recursos que tenim”, va assegurar, i hi va afegir que, quan un metge dels centres demana ampliar informació a salut pública, costa obtenir-la. Per la seva part, Aurora Jover, subdirectora d'avaluacions i inspeccions del Servei Català de Salut, va avançar que ara començaran “inspeccions sorpresa” en un 10% dels centres de reconeixement de conductors, perquè “són centres de salut i no gestories”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona