Societat

La butxaca i el planeta

Agents energètics visiten habitatges i recepten mesures per estalviar llum, aigua i gas

Molts consumidors no saben que poden abaixar la potència elèctrica per gastar menys ni que existeix l'abonament social

El programa de l'Ajuntament de Barcelona i ECAS dóna feina a persones en atur de llarga durada i alhora lluita contra la pobresa

“Segurament hi haviagent més preparada,
però jo sóc un manetes”, assegura Iván Hidalgo
Els agents energèticsregalen un rellotge de sorra per vigilar que la dutxa no duri més de cinc minuts

Repassen les factures de la llum, el gas i l'aigua; revisen si portes i finestres tanquen bé; comproven si la instal·lació elèctrica és correcta, i miren si és possible canviar les bombetes per unes de baix consum. Quatre passes amb una intenció: senzillament estalviar energia i alhora diners. Això és el que fan cada dia els equips d'agents energètics en el marc del programa de lluita contra la pobresa energètica i d'inserció laboral promogut per l'Ajuntament de Barcelona i les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS).

Des del febrer fins ara els agents energètics han visitat 1.300 llars, confirmen des d'ABD ( Associació Benestar i Desenvolupament ), que és l'entitat coordinadora de tot el projecte. Un projecte que té l'especial característica que compleix un doble objectiu: d'inserció laboral i de reducció de la pobresa energètica. Els agents energètics són persones que feia temps que estaven a l'atur. És el cas d'Iván Hidalgo, un equatorià de 56 anys que durant la bombolla immobiliària havia treballat en la construcció, però amb la crisi va tocar fons fins que va haver de viure a l'alberg de Sant Joan de Déu per a persones sense llar i menjar en menjadors socials. “Hi poso tot el que sé i el que puc. El possible i l'impossible”, explica Hidalgo, esperançat que aquesta feina temporal sigui un trampolí per tornar al mercat laboral i normalitzar la seva vida. És dilluns. A mig matí. Hidalgo i Youssouf Ndombi fan una intervenció en un pis d'Horta. És la llar de Leila Izedkham, una dona d'origen iranià totalment disposada a escoltar els seus consells. “Evidentment que vull pagar menys d'energia, però alhora també vull gastar menys, perquè entre tots estem destruint el planeta –es lamenta–. Les guerres d'avui ja no són només pel petroli, també són per l'aigua. Ens hi hauríem de mirar una mica tots plegats. Pensar en el futur.”

Ndombi està d'acord amb la propietària del pis. Recorda que precisament a l'Àfrica hi ha molts conflictes. Ell va marxar del Congo fa tretze anys buscant el somni europeu, quan tenia poc més de vint anys. Va trobar feina en la construcció, però també en feia més de cinc que no treballava. Haver tingut experiència professional en l'àmbit de la construcció o en lampisteria era un dels requisits per participar en el programa d'inserció laboral. Tot i això, tots dos asseguren que el mes de formació no va ser fàcil. “Segurament hi havia gent més preparada que jo –reconeix Hidalgo–, però jo sóc un manetes –riu– i això també compta.” I assegura que va passar nits estudiant problemes d'electricitat. Ndombi s'ho va prendre més tranquil·lament. Finalment, tots dos van passar les proves i després d'un mes de formació específica sobre eficiència energètica i bons hàbits de consum asseguren que cada dia es guanyen el sou.

“El que no ens van ensenyar és psicologia”, comenta amb un somriure Ndombi. I ben cert que en necessiten, perquè tracten amb persones de tot tipus. “Molta gent gran ho aprofita per explicar-nos la vida”, asseguren.

Abaixar la potència elèctrica

La feina a casa d'Izedkham no ha estat complicada. Han analitzat el que gasta de llum i veient que no té electrodomèstics que estirin molt, com ara vitroceràmica o estufes elèctriques, han acordat amb ella abaixar la potència del contracte (de 4,4 a 3,45 Kw). Això li representarà un estalvi d'uns 50 euros a l'any. Ells mateixos li han fet els tràmits per telèfon. “Feia molt de temps que tenia pendent fer el canvi, però mai no m'hi posava –reconeix la dona–. I estic segura que a mi m'haurien enredat amb algun altre contracte. Ells ho fan molt bé perquè controlen el que fan.” També han mirat si es pot beneficiar del bo social, però no compleix els requisits. Repassen les finestres. Estan bé. Per la porta d'entrada, en canvi, hi entrava l'aire per sota i ho segellen amb rivets adhesius. Solucionat. Repassen les bombetes i, sempre que és possible, les canvien per unes de baix consum. “Això és una meravella”, repeteix la propietària. Li aconsellen que de nit apagui del tot els electrodomèstics i li regalen un termòmetre per controlar la temperatura. També li donen un rellotge de sorra per vigilar que la dutxa no duri més de cinc minuts. Feina feta. Tot i que no sempre és tan fàcil. Fa poc van anar a un pis amb una instal·lació elèctrica en tan mal estat que fins i tot era perillosa.

5.000
habitatges
de Barcelona visitaran els agents energètics per recomanar-los bons hàbits de consum i donar-los consells per estalviar energia. Es tracta d'un programa de l'Ajuntament de Barcelona i les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS). ABD és l'entitat que s'encarrega de la coordinació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar