Societat

DIES DE VI I ROSES

@MariJoJordan

A l'avantguarda de la cuina i la moda

L'igualadí David Andrés, segon cuiner de l'Àbac, revalida el títol de millor xef jove de la Península
Juan Avellaneda avança la moda masculina: estil elegant amb un aire de pijama o ‘sporty chic'

“Estic molt content d'haver guanyat; és una experiència supermaca, però de veritat que en cap moment em prenc aquests esdeveniments com una competició”, diu David Andrés després d'haver estat seleccionat per segon any consecutiu el millor xef jove de la Península, distinció que li permetrà participar un altre cop en la final mundial de Milà del concurs San Pellegrino Young Chef, que es fa a l'octubre. El seu passat com a esportista d'elit d'hoquei sobre patins l'autoritza per parlar de rivals: “Quan has de jugar un partit, estudies bé el contrari, però si ets un cuiner l'estratègia no funciona. No has de competir, sinó agradar al jurat, i per aconseguir-ho cal treballar a fons la teva proposta.”

I el jurat, format per Joan Roca, Andoni Luis Aduriz i el portuguès Leonel Pereiro, va aplaudir el seu plat i en va destacar la bona resolució tècnica, el llenguatge actual i el “toc d'atreviment” de la posada en escena. “L'any passat vaig fer una elaboració que em representava molt a mi mateix i ara he pensat més en el concurs, he buscat molt la coherència”, diu Andrés.

Entre altres ingredients, el 2015 va treballar la ceba de la seva terra de manera rústica, però la va omplir d'esferificacions contemporànies, i ara ha sorprès amb un xai a la brasa amb carxofes, també de base senzilla i aparent simplicitat. La recepta tradicional passa a formar part del segle XXI per les dues elaboracions que hi interaccionen: la primera és una quallada natural de carxofa, que s'aconsegueix gràcies al fet que els pistils de la carxofa poden quallar la llet, procés que elabora davant del comensal (treu una caixa de carxofes), i la segona és una infusió dashi de tires fumades de xai i brots de pi.

Segon xef de l'Àbac de Jordi Cruz (que no va faltar a la cita) i propietari del seu propi restaurant a Igualada, el Somiatruites (aquesta setmana a l'ull de l'huracà de la nova edició del REC, la concentració de botigues de moda emergents més gran d'Europa), Andrés va anar l'any passat a la final de Milà acompanyat d'Ángel León, que el veu com un cuiner amb nervis d'acer. Probablement, la disciplina esportiva hagi ajudat a formar el seu caràcter, també amable i perfeccionista.

Aquest cop serà Aduriz qui el tutelarà a Milà, un cuiner amb uns principis gastronòmics molt pròxims als d'Andrés, i a qui el jove xef, de 29 anys, admira moltíssim. “Ens ha fet gairebé una performance”, deia el cap de Mugaritz, mentre que Joan Roca destacava “la complexitat del minimalisme” de la proposta.

El xef d'El Celler de Can Roca també ha estat protagonista de
la setmana gastronòmica, ja que ha presentat a Barcelona i a Girona la tapa que ha elaborat per al
50è aniversari de la cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell, que tindrà lloc al juliol. La tapa, que té forma de cigar havà, té una base de pa sobre la qual hi ha seitó, sofregit de tomàquet, cansalada, emulsió de julivert, allioli i filet d'anxova.

I si David Andrés innova als fogons, Juan Avellaneda renova el vestidor de cada cop més homes amb estil. La festa de presentació del nou Audi Q2, que es va celebrar fa uns dies al MNAC, ens va servir per descobrir dues de les seves propostes estivals.

El dissenyador vestia americana i pantalons blaus amb rivet blanc, molt en l'estil relaxat, proper al pijama. El seu client i amic, l'interiorista Jaime Beriestain, lluïa americana de quadres combinada amb uns pantalons amb un aire jogger, com si fossin de xandall, però elegants. “Es busca el confort sense perdre l'estil, amb materials de primera qualitat i talls amb personalitat”, comenta el jove creador, que en tres anys s'ha posicionat com un talent emergent de la moda masculina de primer nivell. Fins i tot Ronnie Wood ha vestit una bomber seva!

Alumne de la prestigiosa Central Saint Martins, sap combinar el refinament de la sastreria britànica amb el relaxament mediterrani afegint-hi tocs originals que ens remeten a la sensualitat d'Alain Delon o l'originalitat d'un Dalí.

Està a punt de marxar a París, on torna a presentar col·lecció en una showroom en la Setmana de
la Moda Masculina, després que
al gener algunes publicacions de prestigi s'interessessin per la seva feina. La seva roba estival de lli i cotó és ideal per gaudir de les terrasses d'estiu, com la del chic Sky Bar de Sitges, que es va reestrenar dijous sota la direcció gastronòmica del grup Cal Blay. Amb 400 metres quadrats de superfície, obrirà tot el dia per oferir vermuts, dinars, sopars i còctels nocturns amb vistes a l'horitzó marí des de la planta setena del cèntric hotel Avenida Sofía.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

La paralització a rodalies tensa metro i busos

barcelona

Un vapor obert per prestigiar les persones amb discapacitat

Terrassa
Societat

Investigats els desnonaments a Badalona

Badalona
crònica

Una marabunta davant el caos

SALUT

Els gossos de pacients, permesos al sociosanitari de MútuaTerrassa

TERRASSA
Societat

Mor Joaquim Vich Figa, propietari de l’antiga Destil·leries Gerunda

Societat

Mor el figuerenc i activista cultural Josep Maria Ortega

SOCIETAT

El ple de Girona enterra el projecte del centre Bloom

girona
irlanda del nord

Un tribunal anul·la parts de la reforma migratòria de Sunak

barcelona