Societat

La demanda als centres d'aliments s'estabilitza

L'any passat es van atendre 8.626 famílies gironines en els CDA, un 4% menys que el 2014

La pobresa continua fent estralls i un 5,5% de la població acudeix a aquest servei per alimentar-se

Després de quatre anys seguits d'increment sostingut de la demanda, l'any passat va ser el primer en què els centres de distribució d'aliments (CDA) de les comarques gironines van registrar un lleuger descens pel que fa al nombre d'usuaris. El 2015 es van atendre 8.626 famílies en situació de pobresa, un 3,6% menys que el 2014. D'aquí ve que, tot i aquesta lleugera disminució de la pressió sobre els CDA, el gerent del projecte i cap del programa d'aliments de Càritas, Caye Gómez, parlés ahir, en la presentació de la memòria del 2015, d'una tendència a l'estabilització de la situació, que continua, però, sent greu. “Hem arribat a un límit de famílies ateses”, va declarar. El fet és que el nombre de famílies ateses representa 27.424 persones, un 3,5% de la població gironina. Un percentatge que augmenta dos punts (fins a un 5,5%) si s'hi sumen les persones que passen per les Càritas locals també per cobrir una necessitat bàsica com és l'alimentació.

Més del 70% de les famílies ateses als CDA tenen menors a càrrec i un 8% dels beneficiaris són menors de tres anys. Unes altres dades que exemplifiquen la gravetat de la situació és que el 46% de les famílies ateses durant el 2015 ja eren beneficiàries el 2013. I que un de cada quatre nuclis familiars que l'any passat van usar el servei va fer-ho per primer cop. En l'acte, Gómez va assegurar que els CDA “no són expenedors d'aliments” i en aquest sentit va destacar la importància de l'acollida i l'acompanyament que es fa amb les famílies que acudeixen als centres.

El nombre total de cistelles bàsiques d'aliments distribuïdes en el decurs del 2015 (111.119) va ser un punt inferior respecte al del 2014 (112.431), però el volum d'aliments distribuïts va ser més gran. Es van repartir 2,5 milions de quilos d'aliments, valorats en 2.807.289,63 euros. La compra d'aliments, necessària per garantir l'equilibri alimentari que proporciona la cistella, va baixar un 16% respecte a l'any anterior gràcies a un major aprofitament dels excedents, que és un dels objectius del projecte. En aquests moments, a les comarques gironines hi ha nou centres de distribució d'aliments, situats a Figueres, Olot, Roses, Banyoles, Girona, Salt, Torroella de Montgrí, Palafrugell i Lloret de Mar. Està previst que al juliol s'obrin les portes del desè centre, a Santa Coloma de Farners. El projecte, que gestiona Càritas, disposa de l'ajuda de la Generalitat, Dipsalut, La Caixa i el Banc dels Aliments.

LES FRASES

Els CDA no són expenedors de menjar. El suport a les famílies és molt important
Caye Gómez
gerent del centre de distribució d'aliments
El projecte vetlla per una distribució justa –en relació amb les necessitats– i digna dels aliments
Francesc Pardo
Bisbe de girona
Més d'un 70% dels productes que recull el Banc dels Aliments van a parar als CDA i a les Càritas locals
Joan Jorba
vicepresident del banc dels aliments a girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.