Societat

DAVID ANDRÉS

GUANYADOR DEL CONCURS SAN PELLEGRINO YOUNG CHEF ESPANYA I PORTUGAL

“Fins als 20 anys no havia cuinat gairebé mai”

“M'hi vaig apuntar perquè al jurat hi havia Joan Roca i Andoni Aduriz i em moria de ganes que provessin una cosa meva”

“Sóc un apassionat de la cuina i m'encanta absolutament tot; no puc escollir ni un producte ni tampoc un tipus de cuina”

“Ser cap de cuina d'un dues estrelles Michelin amb 25 anys no em tornaria a passar mai”

Casualitat.
La dedicació, el sacrifici i estar sempre al costat de “gairebé genis” –com defineix els cuiners amb els quals ha compartit fogons– expliquen la fulgurant carrera d'aquest igualadí que va arribar a la cuina gairebé per casualitat. Cap de cuina de l'Àbac de Jordi Cruz i ànima del seu Somiatruites d'Igualada. Amb el seu germà han recuperat una antiga fàbrica del barri del Rec, un indret on el seu projecte és una activitat excepcional: “És una llàstima que un barri que ha donat tant a la ciutat ara el tinguem així.”
Tenim una cultura gastronòmica de les més riques del món, però la gent no n'és tan conscient

L'igualadí David Andrés és l'única persona del món que haurà estat finalista dues vegades en el concurs San Pellegrino Young Chef, que escull el millor xef jove de tot el món. El 13 d'octubre se celebrarà la final, però de moment ja fa dos anys que és el millor cuiner de l'Estat espanyol i de Portugal.

Esperaves rebre novament el premi?
Sincerament... Tothom s'hi apunta per guanyar-lo, sí. Sabia que aquest plat (llet d'ovella, carn de xai, pistils de carxofa i fum de pi) era molt més competitiu que el de l'any passat. Però jo em presento per a una experiència i un repte personals. M'hi vaig apuntar perquè al jurat hi havia Joan Roca i Andoni Aduriz i em moria de ganes que provessin una cosa meva i em fessin una crítica. Amb això ja em sentia guanyador.
Quines perspectives tens per a la final?
El que és bonic del concurs és que cada president del jurat fa de mentor del guanyador de la regió, en el meu cas, Andoni Aduriz, per fer evolucionar el plat per a la final. A l'octubre, a Milà, et trobes els 20 millors xefs joves del món i 20 megaestrelles. Jo m'hi he tornat a presentar per això, per gaudir-ho.
Com vas arribar a la cuina?
Va ser una mica per casualitat. Tota la vida havia jugat a hoquei, era la meva passió, i havia volgut ser arquitecte. Tinc un germà que, a més de tenir tres anys més que jo, els estudis sempre li han anat molt més bé. I quan ell estava acabant la carrera d'arquitectura jo tot just començava i vaig veure que se'm faria llarg i difícil i vaig començar a buscar oficis més manuals. La cuina no m'agradava en ella mateixa; fins als 20 anys no havia cuinat gairebé mai, però menjar bé i l'alta cuina era una cosa que m'atreia.
Vas entrar per la porta gran, amb Jean Louis Neichel...
Era el restaurant favorit dels meus pares, i quan hi havia alguna celebració, hi anàvem. Em vaig sentir amb la confiança de preguntar si podia anar a veure com era el món d'una cuina. Em va acceptar i vaig estar allà una temporada. Després, quan vaig anar amb Xavier Pellicer, vaig veure claríssim que volia ser cuiner i em va donar tota la confiança, sense saber absolutament res, perquè no havia anat a cap escola i a casa no cuinava. La cara d'aquell home era un poema quan es va assabentar que no venia de cap escola.
I com vas decidir obrir el teu propi restaurant?
Estava a l'Àbac, on estic molt content perquè hi vaig entrar sense saber res i vaig evolucionant. Són restaurants sacrificats i que lliguen molt. Va arribar un moment que feia dos anys que hi era i volia un canvi d'aires. Al meu germà se li va ocórrer invertir els pocs diners que teníem en arreglar una antiga fàbrica del barri del Rec i tirar endavant un negoci plegats. Quan ho teníem tot a punt per començar li vaig dir al Jordi Cruz que marxava i ell em va proposar ser cap de cuina de l'Àbac. L'oportunitat d'obrir un negoci amb el suport de la família era bonica, i amb 25 anys ser cap de cuina d'un dues estrelles Michelin i mà dreta del Cruz no em tornaria a passar mai.
Com és la teva cuina?
Sóc un apassionat de la cuina i m'encanta absolutament tot. No puc escollir ni un producte ni un tipus de cuina. El dissabte faig un menú que val 200 euros el cobert i el dilluns en serveixo un altre que val 12 euros. I no és millor el de l'Àbac que el del Somiatruites. Segurament costa més de fer el del Somiatruites. Has de pensar en el volum de gent que ve, marges petits, poc personal... A l'Àbac tens tanta llibertat de creació, tants productes a l'abast, tant personal... Però gaudeixo de tot.
La cuina està de moda. Això és positiu?
És molt bo. Tenim una cultura gastronòmica de les més riques del món, però la gent no n'és tan conscient com en altres països. Però hem de vigilar de no perdre el nord. Abans el xef era un paio que cuinava i se n'anava per la porta del darrere i ara són un deu. S'ha d'equilibrar una miqueta, però és bo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona