Societat

Recoder adverteix de “l'alt preu” de recuperar l'ATLL

L'exconseller justifica l'externalització de l'empresa d'aigües per la necessitat de reduir el dèficit públic

L'exconseller de Territori i Sostenibilitat Lluís Recoder (CDC) va advertir ahir que revertir l'externalització de la gestió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) tindria “un alt preu a pagar” tant econòmic com en imatge, ja que danyaria la confiança dels inversors en el govern català. Recoder es va pronunciar així durant la seva compareixença davant la comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat del Parlament per respondre a preguntes dels diputats sobre la proposició de llei presentada pel PSC per modificar una disposició de la llei 10/2011 que permetria recuperar la gestió de l'ATLL.

Qui va dirigir el procés que va portar el 2012 a l'adjudicació de l'ATLL a un consorci liderat per Acciona va avisar que recuperar la seva gestió comportarà invertir uns recursos elevats, i es va preguntar si no seria preferible destinar el pressupost de la Generalitat a àmbits “amb més rendibilitat social”.

A més de la despesa econòmica, Recoder va explicar que “tirar enrere” la decisió d'externalitzar l'ATLL té també “un cost d'imatge”, i “de confiança dels inversors interns i externs. I el govern català segur que necessitarà generar confiança. És un preu alt a pagar”, va dir.

Davant les reiterades preguntes dels diputats sobre els motius que van portar a externalitzar la gestió d'Aigües Ter Llobregat, l'exconseller va repetir una i altra vegada que es va dur a terme perquè el govern necessitava “injectar liquiditat” als seus comptes de manera immediata i reduir el dèficit de la Generalitat.

“No teníem gaire marge i ens vam desprendre d'una de les joies de la corona”, va subratllar, després de recordar que el 2011 la companyia arrossegava pèrdues d'uns 34 milions d'euros cada any i un deute de 700 milions, a més de deure 95 milions a proveïdors.

“Necessitàvem els recursos. No vam ser entusiastes de la decisió. L'ATLL funcionava, amb una gestió que era excel·lent, no en l'àmbit econòmic i financer, però va faltar la valentia i la decisió d'apujar el preu de l'aigua”, ja que el seu preu de venda estava per sota del cost de producció, segons ha denunciat Recoder.

El govern va adjudicar la gestió d'ATLL a final del 2012, dies abans de les eleccions al Parlament, a un consorci liderat per Acciona al costat del banc d'inversió brasiler BTG Pactual. L'adjudicació va ser anul·lada pel TSJC.

LA FRASE

L'ATLL funcionava, però va faltar la valentia i la decisió d'apujar el preu de l'aigua
Lluís Recoder
exconseller de territori


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES