Societat

La solitud no fa mai vacances

Un percentatge molt gran de la població catalana de més de 65 anys viu sola

Durant els mesos de vacances creix el risc de sentir-se sol

El 36,8% d'espanyols de 65 i més anys viuen en llars unipersonals, i Catalunya és un dels territoris de l'Estat més afectats. Tenint en compte que aquí el 18,53% de la població té més de 65 anys, el nombre de persones grans amb risc de sentir-se sols és elevat.

Coincidint amb l'arribada de l'estiu, aquest risc augmenta. Les famílies i/o cuidadors de les persones grans no poden o no volen acompanyar-los, i això comporta una accentuació de la seva situació de solitud. Les visites habituals es redueixen o desapareixen i deixen de rebre un acompanyament que els permet aguantar o suportar la situació de solitud en què viuen. Diferents entitats fan propostes per a l'estiu per combatre la solitud no volguda de les persones grans i, en concret, el programa d'Acompanyament a la Gent Gran de Càritas Diocesana de Girona vol aportar consells i/o recomanacions que poden ajudar a pal·liar aquesta situació.

Les persones grans s'han de sentir útils i actives socialment. Pensar i planificar l'estiu amb ells i no per a ells és el primer pas.

La família i professionals han de promoure que les persones grans es relacionin amb persones diferents i noves a la família.

Promoure i mobilitzar les relacions ja existents. Els veïns del barri poden ser uns bons aliats per als cuidadors habituals. Se'ls pot demanar que els visitin i que els facin companyia mentre la família i/o els cuidadors estan de vacances.

Diverses entitats organitzen activitats adaptades per a persones grans. Pot ser una bona manera per conèixer gent nova i fer créixer la xarxa de relacions.

Promoure les relacions intergeneracionals: els beneficis que sorgeixen quan una persona gran es relaciona amb infants o joves són sorprenents.

La família i cuidadors que marxen poden trucar o bé usar altres eines de comunicació oral per parlar amb ells no només per saber com estan sinó també per com han passat el dia i tenir-hi una conversa que els ajudi a superar la solitud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia