Societat

Habitatge

Una nova llei combatrà el lloguer abusiu en l'habitatge

La nova norma per fer front a l'emergència habitacional tindrà un fons econòmic de 14 milions d'euros

Els impulsors de la llei del 2015 consideren que el text que es prepara ara és queda curt

L'ofensiva de les administracions per fer front als problemes derivats de l'emergència habitacional ampliarà el focus aquesta tardor amb la posada en marxa d'un grup de treball sobre el lloguer abusiu que ha d'acabar concretant-se en la redacció d'una nova llei específica per aquesta qüestió. Així ho van explicar ahir el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, després de participar en una cimera al Palau de la Generalitat on es va debatre l'avant projecte de llei d'emergència habitacional que ha de substituir la norma aprovada l'any passat pel Parlament –ahir feia exactament un any– i que va ser suspesa en bona part pel Tribunal Constitucional donant curs a un recurs del govern del Partit Popular.

Puigdemont va informar que aquesta llei es tramitarà a la tardor pel procediment de lectura única, circumstància que alleugereix tràmits i permetrà que vegi la llum amb major rapidesa. El president va defensar el text presentat com “un instrument molt útil” i va destacar l'amplíssim consens aconseguit, tot i reconèixer que algunes parts convocades a la cimera –no les va citar però feia referència a les entitats socials– van mostrar algun recel.

Va ser el mateix Puigdemont el que va explicar la decisió de la cimera de posar en marxa “un grup de treball per estudiar el tema del lloguer abusiu”. A continuació Ada Colau va ampliar l'acord explicant que l'objectiu és que el treball d'aquest grup es concreti amb una altra llei, diferent a la de l'emergència habitacional.

L'alcaldessa de Barcelona va posar números a la gravetat del problema dels abusos de lloguer explicant que dels 1.278 desnonaments que s'han fet aquest any a Barcelona el 68% ho han estat en casos de lloguer. “Hem de fer possible que els grans tenedors de pisos no puguin posar lloguers abusius i posar un límit a aquests”, va dir Colau.

“El text queda curt”

Per part de les entiats socials, el president de la taula del Tercer Sector, Oriol Illa, va demanar que la llei serveixi pe “incrementar la pressió sobre el parc d'habitatges buits dels grans tenedors”, mentre que el portaveu de la PAH, Oriol Domingo, va assegurar que “l'avantprojecte queda curt amb el tema de l'emergència habitacional”. Va posar com exemple que l'avantprojecte de llei preveu mobilitzar 2.000 pisos l'any quan els desnonaments arriben a 16.000. Des d'aquesta entitat també es considera que els tràmits previstos són complicats i per tant de mala aplicació en un problema on cal actuar molt ràpid per evitar desnonament.

Un dels aspectes que incorporarà la nova llei sobre emergència habitacional és una memòria econòmic amb la quantitat de 14 milions compromesos per les administracions per fer front a la problemàtica. D'aquesta quantitat, el 50% serà aportat pel govern de la Generalitat. Des de les ong's també es va considerar insuficient aquesta previsió econòmica en el text legal.

El consens entre institucions ha permès donar una ràpida resposta les necessitats
Carles Puigdemont
president de la generalitat
Amb la nova llei tindrem una eina útil, pràctica, efectiva i que ens donarà seguretat jurídica
Carles Puigdemont
president de la generalita
Celebrem la ràpida resposta però estem obligats a anar més enllà, ens hi han emplaçat les ong
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
El gran problema que tenim ara amb l'habitatge és el dels lloguers abusius i cal combatre-ho
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
Cal incrementar la pressió sobre el parc d'habitatges buits dels grans tenedors i que és de 47.000 pisos
Oriol Illa
Taula del tercer sector
La proposta de llei es queda curta, serà difícil d'aplicar i no tindrà els resultats que es busquen
Guillem Domingo
pah

Pla contra la pobresa a les comarques barcelonines

Les comarques barcelonines rebran una injecció de 144 milions d'euros del departament de Treball, Afers Socials i Famílies per destinar-los a polítiques de serveis socials i programes concrets de lluita contra la pobresa i el foment de la cohesió social i la igualtat. Els diners formen part del contracte programa que ahir va signar la consellera Dolors Bassa amb els representats de 59 municipis barcelonins i consells comarcals. El contracte programa té una vigència de quatre anys, fins el 2019 i posarà especial atenció a la infància i a la prevenció. En aquest setnit, la previsió és incrementar el personal dels Equips d'Atenció a la Infància i Adolescènciea (EAIA) amb 58 nous professionals en l'horitzó de l'any 2019.

Després de la signatura de l'acord, la consellera Bassa va anunciar que aquest any s'han incorporat quatre noves línies de col·laboració amb els ajuntaments , amb plans d'igualtat per a persones del col·lectiu LGTBI i també de lluita contra la transfòbia. També s'impulsaran actuacions en matèria d'accessibilitat, associacionisme i voluntariat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Portu regala la Champions al Girona

Girona