Societat

La UOC impulsa el ‘policia' de la universitat virtual

La Universitat Oberta lidera un projecte internacional per posar a punt una fórmula segura per avaluar i examinar a distància

El sistema controla rostre, veu, tecleig i escriptura de l'estudiant

Com si l'estudiant tingués un policia dins de l'ordinador que vigilés tots els seus moviments, de la mateixa manera que ho fa el professor dins de l'aula quan vigila un examen. Aquesta serà la funció del programa TeSLA, un projecte d'innovació i recerca en el qual participa la Universitat Oberta de Catalunya i que tindrà la missió de facilitar l'avaluació a distància dels estudiants universitaris amb garantia total de la seva identificació i, per tant, minimitzant el risc de suplantació de la identitat en les proves i la realització de treballs acadèmics.

El projecte, finançat per la Comissió Europea, implica fins a divuit organitzacions del món de l'ensenyament superior, la qualitat docent, recerca i l'empresa, que disposaran d'un pressupost de 7 milions d'euros. La posada a punt del sistema començarà aquest any i està previst que estigui a punt per ser incorporat a les universitat que així ho desitgin el 2020.

El programa funciona amb una combinació de diversos mecanismes de detecció i reconeixement d'una persona a distància. En primer lloc, es fa un estudi dels trets facials de l'estudiant que es posa davant la pantalla de l'ordinador a través de la lectura de diversos punts de la cara. La lectura d'aquestes dades processades mitjançant uns models matemàtics és el que permet la primera identificació de l'estudiant.

El segon reconeixement es fa a través del timbre de veu, amb un lector de freqüències que en desxifra automàticament la identitat, de la mateixa manera que ho fa l'orella humana.

Hi ha una tercera part de la identificació que analitza l'ús que l'alumne fa del teclat, el que es coneix com a patró de tecleig. La velocitat d'escriptura, l'ús de cinc dits o només dos, la longitud d'aquests dits i la seva disposició damunt les tecles ofereixen una informació que permet saber si aquella persona que està davant la pantalla és qui diu ser.

Finalment, hi ha el control de plagi dels treballs que l'alumne envia a la universitat. Per saber si l'autoria no és fraudulenta, es busquen similituds amb altres treballs i documents que ja estan en possessió de la universitat i finalment es fa una anàlisi forense del treball partint del fet que qualsevol persona té un estil d'escriptura, uns recursos lingüístics i errades ortogràfiques que repeteix en l'expressió escrita i que permeten identificar l'autoria d'un treball.

Totes les dades que obtindrà el programa TeSLA s'encriptaran per garantir la privacitat. Tot i que els seus impulsors són organitzacions de l'àmbit universitari, l'ús del sistema de reconeixement a distància d'una persona té també utilitat en programes de salut i en el món de les assegurances, la banca i també la seguretat.

En l'àmbit de l'educació, la seva aplicació és per al món universitari però també per a instituts de secundària, on cada vegada s'introdueix més el concepte d'avaluació continuada, en la qual l'ús dels ordinadors personals té molta importància.

El TeSLA serà testat durant els pròxims anys per catorze mil alumnes de diversos centres d'Europa. Es faran diverses proves pilot i la primera començarà el pròxim mes de setembre amb cinc-cents alumnes de vuit universitats.

“Revolucionarà les universitats”

Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, va lloar ahir el projecte TeSLA assegurant que “revolucionarà la manera com es fa la universitat”. Tarradellas va explicar que entre una aula d'universitat del segle XIX i una del segle XXI hi ha molt poques diferències, i va subratllar la innovació que el sistema de control a distància dels alumnes pot suposar per “revolucionar l'avaluació”. Tan entusiasmat es va mostrar Tarradellas que va comparar el sistema amb “l'arribada de la Guerra de les Galàxies a la universitat”.

Per la seva banda, la vicerectora de planificació estratègica de la UOC, Marta Aymerich, va ressaltar el fet que “no és casualitat” que la Universitat Oberta estigui liderant el projecte: “Fa tres anys que hi treballem amb diverses proves pilot.” La UOC té molt desenvolupat, per exemple, el sistema de control de plagi dels treballs que envien els alumnes. En aquest centre es calcula que el frau en proves i treballs arriba a un 17%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona