SOS Racisme sobre els CIEs: “No haurien ni d'existir si estiguéssim defensant els drets humans”
La portaveu de l'entitat ha explicat la situació alarmant que comporta tenir CIEs al país
Beatriu Guarro remarca que “no han comès cap delicte”, i això no pot suposar poder privar de llibertat a una persona
La indignació social que ha comportat la reobertura del CIE de Zona Franca, tancat per obres des del novembre, ha desembocat en una carta del conseller de Justícia, Carles Mundó, al ministre d'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz. Els CIEs són espais on ja fa anys que es denuncien constants violacions dels drets fonamentals. Beatriu Guarro, portaveu de SOS Racisme, ha aclarit a l'Illa de Robinson un fet innegable: “són persones que es troben en situació irregular al nostre país i tenen una ordre d'expulsió per no tenir permís de residència” i el més alarmant és que “la majoria d'elles no han comès cap delicte”, ha aclarit Guarro, ja que en els últims temps persones amb antecedents penals, que no policials, s'han barrejat amb aquells que no havien comès cap delicte, més enllà de la falta administrativa de no tenir papers. “Tenir-les tancades en un centre atempta contra els drets humans, perquè no són delinqüents”, ha sentenciat la portaveu de l'ONG.
“ Els CIEs no haurien ni d'existir si estiguéssim defensant els drets humans”. Moltes vegades s'equiparen els Centres d'Internament d'Estrangers com a presons. Guarro aclareix que “són pitjor que una presó, perquè a les presons ja fa anys que tenen reglament i es respecten una sèrie de drets”, però “als CIEs el reglament no es fa efectiu”.
La solució que aporta SOS Racisme va en sintonia amb la proposada pel conseller Mundó a la carta sobre la no reobertura del CIE de Zona Franca. Tot i que “nosaltres pensem que totes les persones que viuen al nostre país haurien de tenir el permís de residència”, Guarro ha dit que des de les ONG entenen que és difícil a hores d'ara, perquè és una proposta a llarg termini. “El que sí es pot dur a terme són mesures alternatives”, ha afegit la portaveu, “com la compareixença davant un jutge cada cert temps o l'obligació d'estar localitzables”, tal com s'ha fet des del tancament per obres del CIE de Barcelona.
Un dels arguments que se sol donar quan es parla sobre donar el permís de residència és l'efecte crida que pot tenir dins els països d'origen dels immigrants. Guarro ho té clar, ja que “hem constatat que l'efecte crida el fan els llocs de treball” i, de fet “quan va començar la crisi econòmica, molta gent que estava aquí en situació irregular van tornar al seu país perquè havien perdut la feina”.
La portaveu de SOS Racisme també ha denunciat que “a moltes d'aquestes persones les detenen perquè tenen un color de pell determinat o unes característiques físiques determinades, i això és totalment il·legal, tant a Europa com a Espanya”.
Per veure l'entrevista sencera, cliqueu aquí .