Societat
L'Olimpíada que no va ser
Open Camp inaugurarà el seu espai d'exposició amb la commemoració del 80è aniversari de l'Olimpíada Popular de Barcelona
El cop militar del 36 va frustrar una iniciativa que volia combatre els Jocs de Hitler
El juliol de 1936 Barcelona ho tenia tot a punt per rebre les delegacions esportives que havien d'arribar a la ciutat per participar en l'Olimpíada Popular. Aquesta havia de recollir el sentiment de boicot que s'havia escampat per Europa contra els Jocs Olímpics que Adolf Hitler celebrava a Berlín. La ciutat alemanya havia obtingut la seu abans que Hitler arribés al poder, i aquest havia començat a desenvolupar propaganda nazi i legitimació del seu règim a través de l'esport i l'olimpisme.
L'esport popular català, organitzat mitjançant les noves entitats i el Comitè Català Pro Esport Popular, va començar a afegir-se al clamor internacional que qüestionava els Jocs de Berlín. La gran organització i mobilització cívica va permetre tenir a punt la celebració de l'Olimpíada Popular. El govern català comptava amb la participació ciutadana i amb la presència d'algunes de les delegacions, com la francesa, que s'entrenava a Montjuïc. Davant les dificultats d'allotjament, les delegacions, així com els visitants, estaven cridats a arribar pocs dies abans de les proves.
Els preparatius de la inauguració de l'Olimpíada estaven, doncs, en marxa quan van arribar les primeres notícies del cop militar. Aleshores la majoria dels membres de les delegacions van ser repatriats de manera ràpida i eficaç. Tot i això, alguns van participar en la defensa de la República, esdevenint un dels embrions de les Brigades Internacionals.
En record del 80è aniversari d'aquells que haurien estat els primers Jocs Olímpics de Barcelona, el parc de l'esport Open Camp, inaugurarà el seu espai d'exposició amb el record d'aquells Jocs frustrats. Pel director general d'Open Camp, Paco Medina, obrir aquest espai amb aquest homenatge exemplifica la voluntat del parc de donar valor cultural i històric a les instal·lacions de Montjuïc: “La mostra obrirà el 16 de juny fins al 8 de gener i serà un tribut a aquells que ja tenien la voluntat que l'esport fos popular, que arribés a tothom.” Per la seva part, la presidenta de la Fundació Alternativa, Adelina Escandell, va remarcar l'actualitat de la lluita que va portar a organitzar aquells Jocs: “El combat contra el feixisme està a l'ordre del dia”, va dir. La coordinadora de l'exposició, Iolanda Villar, assegura que s'hi donarà una idea de com la població barcelonina estava “preparada i era participativa“ i com veia l'esport com a eina de diàleg. Paral·lelament a la mostra se celebraran xerrades, taules rodones i altres esdeveniments, entre els quals, segons la comissionada d'Esports de l'Ajuntament, Marta Carranza, destaca un acte el 19 de juliol en què participaran els joves dels Campus Olímpia.