Societat

El museu Dinosfera, un any i mig després de l'acte vandàlic

Diners per als dinosaures

El museu Dinosfera de Coll de Nargó busca finançament per recuperar el jaciment que va ser malmès fa un any i mig

Encara es desconeix l'autoria de l'acte vandàlic que va destruir restes d'ou de dinosaure del jaciment

El museu Dinosfera de Coll de Nargó busca finançament per poder recuperar la part del jaciment del Mirador del Cretaci que va ser destruïda fa un any i mig. El director del centre, Àngel Galobart, ha manifestat en declaracions a l'ACN que l'objectiu de la inversió seria fer una actuació perquè l'espai tornés a ser visitable, ja que el jaciment de Pinyes és un enclavament important, “amb un gran interès paleontològic i de molt fàcil accés”.

Tot i que el Mirador del Cretaci continua obert al públic, les persones que s'hi acosten no en poden veure les peces principals a causa de l'acte vandàlic. És per això que el museu organitza visites guiades amb un paleontòleg a altres jaciments. “Amb aquesta mesura volem conscienciar la gent de la importància del patrimoni que tenim”, explica Galobart.

Un any i mig després de la destrucció de la posta d'ous de dinosaure més important d'Europa, aquesta continua sense restaurar. De moment, no té data de reobertura, tot i que s'espera que d'aquí a un parell d'anys s'hagi aconseguit tornar a posar-lo en marxa.

El jaciment va aparèixer al març de l'any 2015 completament destrossat per l'acció d'algun desconegut que va malmetre totes les restes d'ou que afloraven i que van quedar escampades pel jaciment. A prop d'aquesta zona l'any 2009 es va extreure la posta d'ous de dinosaure més gran recuperada a Europa, tenint en compte que aquest tipus de troballes són molt escasses al continent europeu i que aquesta zona de Pirineu n'és un dels màxims exponents.

Un any i mig després de la destrossa les investigacions dels fets continuen i, de moment, se'n desconeix el culpable. L'atac va ser descobert per Àngel Galobart, cap del grup de recerca del Mesozoic de Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), que va donar l'avís al Departament de Cultura i també a l'Ajuntament de Coll de Nargó. La zona va aparèixer completament destrossada per l'acció d'algun desconegut, que va malmetre totes les restes d'ou que afloraven i que van quedar escampades pel jaciment.

Fa tres anys l'ICP va dissenyar una acció a fi i efecte de preservar les restes d'ous, petjades de dinosaures i restes vegetals del Mirador del Cretaci que, pel fet que es troben en un entorn natural i, sobretot, a causa de l'acció de la pluja, s'anaven degradat progressivament. Aquesta acció també incloïa la remodelació de la museïtzació del mirador per tal que els visitants en puguin fer una millor identificació de les restes. El projecte havia quedat aturat per falta de recursos econòmics, i després, l'acte vandàlic n'ha acabat de complicar la situació.

Vandalisme.
La zona del Mirador del Cretaci va aparèixer amb les closques d'ou destrossades i escampades. Un any i mig després, no se n'ha trobat el responsable.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS