Medi ambient

Medi ambient

Treure la fusta morta dels boscos costa un milió d'euros

Els experts defensen al Maresme la necessitat de fer una gestió sostenible de la massa forestal per afrontar amb èxit el canvi climàtic

S'ha actuat fins ara en un 30% de les zones afectades per la plaga del ‘Tomicus'

“La gestió és la clau. El percentatge és que per cada euro que hi invertim en representen cent que s'han de posar en extinció.” La jornada que ahir va organitzar el Consell Comarcal del Maresme amb tècnics i polítics per tractar sobre els efectes del canvi climàtic en els boscos del Maresme va insistir en la necessitat d'actuar de forma coherent i selectiva sobre la massa forestal del territori. Sota l'amenaça d'una plaga com la de l'escarabat Tomicus, que ja s'ha cruspit 800 hectàrees de bosc a la comarca –i es preveu que acabin sent entre 4.000 i 5.000 en els anys vinents–, es calcula que el Maresme necessita un milió d'euros per “posar-se al dia” pel que fa a la neteja de tota la fusta morta escampada per les muntanyes i que representa “un autèntic polvorí” en cas d'incendi. “Si parlem de gestió sostenible la xifra puja fins als cinc milions d'euros”, assenyala l'enginyer de forest del Consell Comarcal, Oriol Bassa. Amb els diners de la Generalitat, 100.000 euros, gestionats per les associacions de propietaris forestals, no se'n fa prou i ara s'està en espera que l'administració rebi amb bons ulls la declaració de les pinedes del Maresme com a zona d'atenció urgent “i es continuïn aportant diners”.

Per Bassa, es tracta d'intensificar les tasques de prevenció davant una massa forestal força abandonada “que representa un perill seriós que no podem obviar”. “Les condicions climàtiques estan canviant, i el Tomicus n'és només un exemple que ens ha de servir com a punt de partida per preparar els boscos per a la nova situació, que serà molt més evident d'aquí a cinquanta anys”, exclama Bassa, que recorda que a la comarca es calcula que hi ha 24 milions d'arbres, la majoria pins, alzines i roures. “Hauríem de reduir-los a 20 milions amb uns plans de gestió adequats al nou escenari que se'ns presenta i que reclama grans aclarides de massa forestal”, precisa l'enginyer de forest.

D'altra banda, dins el mateix àmbit, aquesta setmana al Solsonès tècnics del projecte Life + Pinassa, subvencionat amb fons europeus, van veure sobre el terreny els resultats del programa orientat a aconseguir un equilibri entre permetre l'aprofitament forestal dels boscos de pinassa i integrar mesures de conservació. Aquests boscos han retrocedit un 25% en 40 anys.

LA XIFRA

24
milions
d'arbres hi ha ara al Maresme, i amb una bona gestió sostenible s'haurien de reduir a 20 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona