Medi ambient

Troben mort a Blanes un silur de fora del riu Tordera

Se sospita que pescadors furtius haurien abandonat el peix, que tenia un gran tall, a la platja, prop dels càmpings

Un exemplar de silur, un peix d’aigua dolça, va ser localitzat mort dijous a les nou del matí a la platja de s’Abanell de Blanes, a prop dels càmpings. Fonts consultades per aquest diari sospiten que l’exemplar, d’un metre de llargada, hauria estat pescat de manera furtiva fora del riu Tordera i abandonat a Blanes.

Enric Sagristà, coneixedor de la Tordera, afirma que el cabal del riu –d’una altura màxima de mig metre actualment– no hauria permès al silur viure en condicions perquè “la làmina d’aigua és molt petita”. El peix, d’entre 30 i 40 quilos, no havia estat vist per amants de la natura i investigadors. Per tant, segons el mateix Sagristà, el peix hauria pogut ser capturat fora de la conca del riu, transportat, tallat i abandonat al mar.

Ben conservat

El geòleg sosté que el silur (Silurus glanis) hauria estat llançat feia pocs dies, ja que presentava “un bon estat de conservació”. Sagristà planteja la possibilitat que pescadors furtius l’abandonessin prop de la desembocadura.

El silur és un peix d’aigua dolça de la família dels silúrids, de cap ample, una mica aplanat, boca molt grossa, amb barbellons a cada maxil·lar, dos al superior i quatre a l’inferior, segons es pot llegir al diccionari d’Institut d’Estudis Catalans.

D’altra banda, el 6 de maig va aparèixer morta una balena de 15 metres a la platja Gran de Lloret, a l’altura de l’escultura a la Dona Marinera. En aquella ocasió, la balena va ser traslladada a l’abocador de Lloret, després de la necròpsia al Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) de Blanes.

LA DATA

28.09.17
és el dia
que el servei de Protecció Civil de Blanes va rebre l’avís que havia estat localitzat a la platja el silur mort.

LA XIFRA

30
quilos
és el pes mínim del silur de Blanes, segons calcula el veí que el va trobar dijous a les nou del matí, Toni Gallart.

L’exemplar, enterrat a Lloret

El cap de Protecció Civil de Blanes, Josep Lluís Puoy, diu que personal de l’empresa de neteja de l’Ajuntament es va cuidar dijous de carregar l’animal a un vehicle i endur-se’l cap a l’abocador de Lloret, on va ser enterrat. Puoy descarta que el silur fos pescat en alta mar i abandonat a la platja. Justifica el trasllat a l’abocador pel fet que “no és un espècie protegida i estava fora del seu entorn”. Segons el responsable de Protecció Civil, l’animal “tenia un tall al llom, fet possiblement amb un ganivet, molt ben fet”. Puoy diu que és el primer cop que troben a Blanes un peix d’aquestes característiques.

Segons explica el biòleg Antoni Garcia Rubies, que treballa al CEAB de Blanes, el silur és un peix invasor, originari del Danubi i introduït il·legalment fa anys a l’Ebre. El silur de Blanes podria haver estat pescat a l’embassament de Sau o Susqueda, escorxat i llançat al mar. “A la Tordera no hi ha prou aigua.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia