Administracions

Habitatge

Demà sortegen els 23 pisos de lloguer d'“el bloc de Salt”

Més de 300 famílies s'han interessat pels habitatges que la Sareb va cedir a la Generalitat per al lloguer social

L'alta demanda empeny el municipi a demanar gestionar més pisos buits d'entitats

Un total de 326 persones han presentat sol·licituds per accedir a un dels 23 habitatges del bloc del carrer Doctor Castany de Salt, que la Sareb va cedir al maig a la Generalitat durant sis anys perquè es destini al lloguer social. Però només 163 de les instàncies, en principi, aspiraran demà al matí a un dels habitatges en el sorteig que faran a l'aula magna de l'edifici de l'Euses (11 h).

El consistori saltenc va recollir les sol·licituds i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya les ha destriat perquè complissin els criteris. 34 han quedat en reserva, i les 129 restants, excloses perquè no s'ajustaven als criteris de l'oferta, ja que per exemple s'exigien tres anys d'empadronament al municipi. Els aspirants han quedat distribuïts per nivell de renda en tres blocs: el primer, amb les famílies amb ingressos inferiors a 8.000 euros anuals; un segon, fins a 15.000 euros, i el tercer, per a unitats de convivència amb rendes salarials de més de 15.000 euros.

El regidor d'Habitatge i Acció Social, Ferran Burch (IpS-CUP), i l'alcalde, Jordi Viñas (ERC), van explicar que s'han admès sol·licituds en reserva perquè no quedés cap habitatge sense adjudicatari, però compten que finalment tots els pisos es repartiran entre els demandants admesos. L'alcalde va destacar, però, que l'elevada xifra de sol·licitants “mostra l'elevada demanda d'habitatge a preus assequibles que hi ha al municipi”, i va desitjar que hi hagi “més cessions per donar resposta a les necessitats”. De fet, el consistori manté converses amb les entitats financeres que tenen habitatges buits al municipi per destinar més pisos a habitatge social.

La Generalitat, satisfeta

Des del govern de la Generalitat, la consellera de Governació i Habitatge, Meritxell Borràs, va posar “el bloc de Salt” com a cas paradigmàtic de cooperació entre administracions, el sector privat i les demandes del teixit associatiu per resoldre l'accés a l'habitatge amb l'estoc de residències desocupades. Borràs va recordar l'acord inicial amb les famílies ocupants de la PAH, que van ser reallotjades en habitatges gestionats per la Generalitat “amb rendes que no excedissin el 10, 12 o 18% dels seus ingressos mensuals”. I la gestió dels 30 habitatges del bloc, en què, a banda dels 23 que demà se sortejaran, n'hi ha dos que es destinaran a emergències en habitatge, tres més per a projectes socials del municipi i els dos restants que gestionaran entitats del tercer sector que treballen amb persones en situació de discapacitat o dependència.

Respecte a la reivindicació del municipi, de disposar de més habitatge social, la consellera va indicar que mantenen la interlocució amb la Sareb i les diverses entitats privades per fer créixer la xifra de 3.600 pisos que l'Agència de l'Habitatge gestiona ara mateix a Catalunya, a més de la via de l'adquisició de residències en via d'execució hipotecària amb el dret de tempteig preeminent de la Generalitat en les subhastes, una via que malgrat la manca de pressupost avança amb els recursos de l'impost que grava els habitatges buits.

Un cop finalitzi el sorteig de demà, els adjudicataris rebran les claus aquest mateix divendres, quan signaran els contractes de lloguer per cinc anys i amb rendes que oscil·laran entre els 215 i el 240 euros.

LES XIFRES

326
famílies
han emplenat sol·licituds per als 23 habitatges de lloguer social al bloc del carrer Doctor Castany de Salt.
5
anys
serà la durada dels contractes, amb rendes mensuals que oscil·laran entre els 215 i els 240 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.