Administracions

La Diputació de Girona destinarà un milió més als municipis l'any que ve

ERC s'atribueix l'augment i votarà demà a favor del pressupost

La CUP aplaudeix la mesura però és contrària al “model” i “continuisme” general

La Diputació de Girona aprovarà avui el pressupost per al 2017, en què es destinarà un milió d'euros més al fons de cooperació que es destina als municipis, una partida que l'any passat ja havia crescut 1,3 milions. Així ho van avançar ahir tant la CUP com ERC. De fet, ERC va assegurar que havien estat ells els que havien “impulsat” aquest augment dins les “millores” que han aconseguit introduir en les negociacions de les darreres setmanes pels comptes del 2017, a més del “compromís d'augmentar aquesta partida amb vista a futurs pressupostos”. Aquest és el principal motiu que farà que els vuit diputats de la formació republicana donin suport al pressupost. En canvi, la CUP va aplaudir la mesura, però va ser molt crítica amb el conjunt del pressupost i va anunciar el vot contrari. El diputat cupaire, Lluc Salellas, va criticar durament un pressupost “extremadament continuista”, amb “massa partides nominatives” –gairebé 3,5 milions a mans del president– i massa diners destinats a govern, partits i càrrecs de confiança –uns tres milions–, en què no hi ha “cap element que permeti veure que CiU es plantegi el 2017 com un any de ruptura”, i sobretot en què no hi ha cap increment per a les partides socials. Salellas va criticar que el model cultural “basat només en els grans festivals i el turisme”, molt criticat per la CUP, “s'imposa a l'acció social”, ja que mentre que no hi ha “ni un euro més” per a acció social “s'incrementa 600.000 euros el pressupost del Patronat de Turisme i es destinen 1.240.000 euros a festivals”.

Les millores d'ERC

Per la seva banda, ERC va deixar clar que no és el pressupost que ells proposarien, però que hi donaran suport perquè s'hi han incorporat algunes “mesures bàsiques” proposades per ells. A més de l'increment global del fons de cooperació local, que assenyala que afavorirà sobretot els municipis d'entre 1.000 i 10.000 habitants, ERC destaca un increment de 400.000 euros en les partides d'habitatge i la incorporació de setze nous treballadors a Xaloc, cosa que servirà per “enfortir el múscul i la col·laboració amb l'Agència Tributària de Catalunya”, a més de donar millor servei als municipis, va afirmar el portaveu republicà a la Diputació, Pau Presas. En canvi, ERC creu que cal replantejar tot el sistema d'atorgament de subvencions i critica que la partida per als consells comarcals creixi mig milió –l'any passat ja va augmentar un milió– perquè creu que aquests diners donarien més servei destinats als municipis. A més, demana que almenys la meitat del que s'ingressi pel cèntim sanitari –es calcula que en total seran uns 600.000 euros– també sigui per al fons local.

LA XIFRA

115
milions
és el pressupost de la Diputació per al 2017, segons va avançar la CUP. El del 2016 va ser de 113,9.

LES FRASES

S'imposa el model de turisme i festivals per sobre de l'acció social, que augmenta en zero euros
Lluc Salellas
Portaveu de la cup a la diputació
El mig milió de més als consells comarcals donaria molt més servei als municipis si s'afegís al fons local
Pau Presas
portaveu d'Erc a la diputació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia