Administracions

municipal

urbanisme

Un bastió verd a les Glòries

L'Ajuntament de Barcelona i els veïns de l'entorn de la plaça perfilen el projecte del parc urbà, que s'encareix de 30 a 42 milions d'euros

Les obres s'iniciaran el primer semestre del 2018 amb un carril del túnel ja operatiu

La seva essència continua sent la mateixa de la Canòpia urbana, el disseny que va guanyar el concurs d'idees resolt el 2014 per definir com ha de ser la transformació de la plaça de les Glòries. Des d'aquella data, però, l'Ajuntament de Barcelona i els veïns i entitats de la zona afectada han anat omplint de contingut, i en alguns casos introduint-hi canvis, a aquell esbós original d'obra. Un treball ja conclòs i que ja permet imaginar com serà la fisonomia del gran parc urbà que haurà de reordenar la intersecció viària que Ildefons Cerdà no va saber resoldre al segle XIX.

L'avantprojecte acordat va ser presentat ahir, i la seva primera sorpresa és que l'obra s'encarirà respecte al que estava previst al principi. Dels 30 milions amb què es va pressupostar al 2014 es passa a uns 42. La tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, assegura que aquest increment no ve motivat per cap modificació substancial o factor extraordinari. L'explicació és que el primer disseny del parc era poc més que una idea amb un càlcul de costos orientatiu; la idea inicial s'ha anat desenvolupant amb actuacions i treballs més o menys concrets, i el capítol de despeses s'ha anat ajustant a l'alça.

Fet aquest apunt, el futur parc serà un gran reducte verd de 9 hectàrees i amb 1.343 arbres de diverses espècies. Igualment, disposarà d'un conjunt de llocs d'estada i per fer-hi activitats. En la seva definició, és on els veïns han tingut més veu. D'aquesta manera, i sense que es contemplés inicialment, durant aquest procés deliberatiu s'han incorporat en l'obra dues àrees per a gossos al costat de la gran clariana central de l'espai, com també una zona reservada per a horts urbans o un indret batejat com a jardí d'immersió, a tocar de l'actual parada de metro. Segons el govern local, l'opinió del territori també ha empès a suprimir la construcció d'una passera elevada que constava en la proposta original de la Canòpia i que tenia un caràcter icònic i simbòlic, ja que es volia alçar en l'actual punt de la plaça on es creuen la Diagonal i la Meridiana. Per tancar el cercle també s'ha definit que el que en genèric havia de ser una àrea de jocs inclogui pistes de bàsquet, ball, patinatge, taules de ping-pong o futtoc. Per contra, elements que van resultar definitius en el projecte guanyador com la làmina d'aigua que travessarà el parc, o el tram recuperat del rec Comtal, no es toquen. Igualment, i per tancar un debat intern que hi havia al mateix govern d'Ada Colau, Janet Sanz va manifestar ahir que en cas que es faci la connexió dels tramvies, el seu pas per les Glòries serà pel perímetre de la plaça, i no pas pel centre, com defensa el regidor d'Arquitectura, Daniel Mòdol.

El projecte, ara mateix, està en la fase de tramitació, i més concretament a l'espera de l'aprovació del nou planejament de tot l'àmbit afectat. L'inici dels treballs està anunciat per al primer semestre del 2018, quan encara no s'haurà enllestit el túnel que el travessarà per sota. Tot i això, quan es comencin les feines en superfície entrarà en servei un dels seus carrils per canalitzar una part del trànsit afectat. L'altre continuarà circulant, simultàniament, per la calçada de dalt.

LA FRASE

Les Glòries serà un pulmó verd a nivell de ciutat, però també un parc de proximitat per al seu entorn
Janet Sanz
tinenta d'alcalde d'ecologia, urbanisme i mobilitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona