Administracions

medi ambient

L'eix Besòs ultima el seu pla

Barcelona, Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià i Montcada treballen en un document que marca les prioritats del territori

Busquen la implicació de la resta d'administracions per garantir-ne el finançament

Vèncer les desigualtats socials és un dels objectius de l'eix Besòs

Cansats de ser el parent pobre de l'àrea metropolitana, els municipis del Besòs van engegar, ara fa un any, una aliança per treballar plegats en la definició de projectes estratègics que apostin per la transformació d'aquest territori històricament menystingut per les administracions. Ha estat un any de feina, bàsicament tècnica, enfocada en la recerca de prioritats en àmbits com l'urbanisme, la lluita contra les desigualtats, la promoció econòmica, la protecció ambiental i la reivindicació d'infraestructures i serveis necessaris per al territori.

L'aliança de municipis per l'eix Besòs va representar el punt de partida d'un treball conjunt entre els ajuntaments de Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac. Des de cadascuna de les ciutats del territori es fa un balanç positiu de la trajectòria encetada, que ha tingut el Consorci del Besòs i Barcelona Regional com a instruments de coordinació.

Janet Sanz, presidenta del Consorci del Besòs i tinenta l'alcalde d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, assegura que la primera part del procés s'està a punt de tancar amb la redacció del pla Besòs, el document que defineix quines són les prioritats i els projectes conjunts que cal tractar i que, com avança, es podrà presentar d'aquí a uns mesos. “Hem aconseguit generar dinàmiques de treball que abans no existien” destaca Sanz, que manté que la feina feta durant aquest any ha de servir per aconseguir implicar les administracions supramunicipals en el finançament dels projectes acordats. “Cal reorientar la mirada de les administracions cap al Besòs perquè considerin aquest territori prioritari, com anys abans es va fer amb l'àmbit del Llobregat”, remarca la presidenta del Consorci del Besòs, que demana més implicació. “L'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Generalitat i el govern de l'Estat han d'assumir les responsabilitats que els pertoquen”, afirma Sanz, una visió que comparteixen la resta dels municipis.

Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, destaca l'esforç de coordinació que s'ha fet, tot i que recorda que ja hi havia una experiència de treball previ en el si del Consorci del Besòs. Parlon constata la necessitat que Barcelona sigui capdavantera en la recerca de finançament: “Hem de donar impuls a aquest lideratge compartit i Barcelona ha d'estar al capdavant cercant complicitats ja sigui a la Generalitat o bé en forma de fons europeus.”

En el mateix sentit, l'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, reivindica la necessitat de trobar el finançament per impulsar projectes que serà impossible tractar des de les arques de cada municipi. “Un cop tinguem clares les línies estratègiques l'objectiu és aconseguir recursos”, manté l'alcalde adrianenc, que recorda que en municipis com el seu, en què el 35% del parc d'habitatges són pisos protegits, la capacitat de recaptació “és molt limitada, mentre que la despesa social es dispara”.

Vèncer la desigualtat

En el terreny social és on l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, també fa especial incidència i recorda la necessitat d'invertir les situacions de desigualtat als municipis de l'eix Besòs. “Ara que hi hem posat les bases, cal fer l'acció política per transformar la situació”, assegura bo i recordant la necessitat d'aprofitar el potencial del territori.

Badalona ha estat l'últim municipi que s'ha integrat en l'eix Besòs. Va ser durant l'any passat quan va formalitzar la seva incorporació al Consorci del Besòs com a membre de ple dret. El regidor de Badalona Habitable, Oriol Lladó, assegura que el front comú creat “ha facilitat les relacions i el treball àgil amb les diferents administracions”. És una tasca que s'ha posat de manifest en situacions d'emergència com ara el recent trencament del col·lector de Llevant a causa del darrer temporal marítim, tal com explica Janet Sanz, que destaca la rapidesa amb què les administracions implicades van seure plegades per resoldre la incidència i posa sobre la taula la necessitat que aquesta sigui la dinàmica a seguir a l'eix Besòs. La presidenta del Consorci del Besòs també es refereix a la possibilitat d'obrir, a la resta de municipis, projectes socials embastats als barris del Besòs de Barcelona, com ara el Baobab, una prova pilot impulsada per l'Institut Municipal d'Educació per garantir el dret al lleure dels infants durant les vacances d'estiu i que es podria exportar a tot el territori.

L'execució del pla és fonamental per a totes les parts implicades. Els seus responsables polítics tenen clar que la redacció d'aquest esperat pla Besòs només serà el punt de partida per desplegar tota una sèrie de projectes necessaris per al territori així com per fixar les polítiques a llarg termini, independentment de qui governi. La feina ja ha començat.

Cal que les complicitats encetades trobin la implicació de la Generalitat
Núria Parlon
alcaldessa de santa Coloma de Gramenet
Un cop tinguem clares les línies estratègiques l'objectiu és aconseguir recursos
Joan Callau
alcalde de Sant Adrià de Besòs
Ara que hem posat les bases, cal fer l'acció política per transformar la situació de desigualtat
Dolors Sabater
alcaldessa de Badalona
Hem generat dinàmiques de treball que no existien
Janet Sanz
Presidenta del consorci del besòs i Tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de barcelona

Música per fer créixer la cohesió territorial

Un dels primers projectes conjunts impulsat en l'eix Besòs ha estat el Cabal Musical, una iniciativa d'innovació social per a la inclusió basat en l'acompanyament i suport a joves talents musicals impulsada pel Consorci del Besòs i executada pel Taller de Músics. La convocatòria per trobar grups musicals i solistes es va tancar la setmana passada i s'hi van afegir un centenar d'interessats, segons explica Martí Marfà, responsable de projectes socials de la Fundació Taller de Músics. Un cop feta la primera preselecció per rebutjar els que no compleixen els requisits territorials, està previst que aquest mes una trentena de grups comencin les audicions per selecció. D'aquest procés en sortirà la dotzena de grups que participaran en el projecte, que té una durada de dos anys. Marfà explica que en aquesta primera convocatòria oberta a l'eix Besòs se seleccionaran dotze grups. Vuit grups seran de Barcelona i la resta, un de cadascun dels municipis que configuren l'eix: Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Montcada i Reixac.

Els participants rebran formació, orientació i recursos per convertir les seves inquietuds creatives en projectes d'emprenedoria i introduir-se en el sector. D'aquesta manera, es vol contribuir a transformar i dinamitzar barris i zones desafavorides amb una iniciativa que ha obtingut el premi Ciutat de Barcelona 2016 en la categoria d'Educació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona