Administracions

judicial

subministrament d'aigua

El concurs qüestionat d'Aigua del Solsonès acaba als jutjats

La mancomunitat destitueix el secretari que recomanava no contractar l'empresa vinculada amb el director tècnic dies després que presentés denúncia

L'ens atura el procés i prorroga el contracte per “repensar” la fórmula

La crisi a la Mancomunitat d'Abastament d'Aigua del Solsonès es manté oberta un mes després que es destapessin possibles irregularitats en l'adjudicació de contractes a Ditec, relacionada amb el director tècnic de l'organisme –ara és propietat del fill, però havia estat administrada pel mateix director tècnic, Alexandre Freixes.

En pocs dies hi ha hagut moviments. El secretari de la mancomunitat, Candi Pujol –que en el darrer concurs va fer un dels informes que recomanaven no continuar contractant Ditec per a l'assistència tècnica–, ha estat acomiadat. Segons ha pogut saber aquest diari, dies abans Pujol havia portat el cas als jutjats i a l'Oficina Antifrau. Va denunciar presumptes delictes de prevaricació, coacció, intimidació, falsedat documental i, en una ampliació de la denúncia, tràfic d'influències. Tots relacionats amb el concurs. Els jutjats de Solsona han obert diligències per estudiar possibles delictes de coaccions i prevaricació i han sol·licitat un informe a la fiscalia perquè es pronunciï sobre la presumpta prevaricació.

Segons la documentació a què ha tingut accés aquest diari, Pujol va presentar la denúncia el 2 de febrer, tres dies després que la moció de censura apartés de la presidència l'alcalde de Riner, Joan Solà, també contrari a la contractació de Ditec. Va ser substituït per l'alcalde de Clariana de Cardener, Francesc Rovira.

En la denúncia, l'encara secretari assegura que els vicepresidents Jordi Tugas i Daniel Rovira i el mateix Freixes van “persuadir” membres de la junta perquè obviessin els informes. També diu que Tugas i Rovira sempre van mostrar “reticències” a l'exclusió de Ditec atenent-se al bon servei que oferia l'empresa. El secretari, però, creu que hi ha “incompatibilitat o prohibició de contractar” i cita la modificació de la llei de contractes del sector públic del 2015 –que va endurir la norma–, segons la qual ara no seria possible contractar Ditec, empresa que s'estava fent càrrec del servei des del 2012. També indica que, en el si de la mancomunitat, “de tot el que es referia a Ditec n'informava sempre Alexandre Freixes”, i no el seu fill.

Clau canviada

El secretari també assegura que, des del moment en què es fa fora Joan Solà com a president, li canvien la clau del pany del despatx de la mancomunitat i no l'hi deixen accedir, un fet que no li permet fer la seva feina.

Uns dies més tard, el 18 de febrer, la mancomunitat va acordar per ple prescindir dels serveis del secretari. L'actual president, Francesc Rovira, va recordar ahir que Pujol treballava de manera interina i que els estatuts diuen que la persona que ha d'ocupar el càrrec ha de tenir plaça en un dels onze municipis de l'ens, requisit que Pujol no tenia. La interinitat, va explicar, fa que si un funcionari demana la plaça, se li hagi de donar. I això és el que ha passat, segons va dir Rovira, que ho desvincula de la crisi de Ditec. En el futur, va avançar, s'obrirà un concurs per a la plaça definitiva de secretari.

En el mateix ple, la mancomunitat va desestimar el concurs de serveis qüestionat “per un defecte de forma”, va explicar Rovira, i va prorrogar l'actual contracte amb Ditec fins al 2018. La idea, va dir, és guanyar temps per estudiar “si fem un concurs nou o si, per exemple, optem per donar el servei amb personal propi”.

S'amplia la denúncia

Dos dies després de la destitució, el secretari va ampliar la denúncia per acusar Freixes de presumpte tràfic d'influències. Per argumentar-ho, adjunta les observacions del director tècnic respecte de les quatre ofertes presentades.

En aquestes, Freixes renuncia al vot i a la valoració de criteris perquè admet que “alguna de les empreses pot plantejar alguna incompatibilitat amb la meva persona”, però no renuncia a la veu i igualment escriu arguments “per afavorir la desestimació de les ofertes de totes les empreses excepte la de Ditec”, un fet que podria ser constitutiu de delicte, segons el denunciant.

LA XIFRA

2
denúncies
ha presentat fins ara l'exsecretari; una el 2 de febrer, abans de ser destituït, i una altra el 20 de febrer.

“No hem fet res il·legal, estem tranquils”

L'actual president de la Mancomunitat, Francesc Rovira –que és alcalde de Clariana de Cardener–, va indicar ahir que creu fermament que tot el que s'ha fet en el si de l'organisme “és legal”. Respecte de la vinculació del director tècnic amb Ditec, va dir: “Èticament és una altra història, però la incompatibilitat que diuen no crec que hi sigui. El secretari que tenim ara no n'hi veu. I estem tranquils. No ens poden dir que s'hagi fet res malament. Només hem prorrogat el contracte que ja hi havia i hem desestimat el concurs perquè estava mal fet. De la denúncia, no en tenim cap constància.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia