Administracions

Municipal

Un mur legal no deixa aturar l'alberg de la Vila Olímpica

Un informe de l'Ajuntament de Barcelona conclou que no hi ha marge per expropiar l'edifici o revocar-ne la llicència

La compra també seria jurídicament complexa i s'elevaria a 15,8 milions

L'Ajuntament de Barcelona ja té enllestit l'informe legal sobre quines possibilitats hi ha per aturar la construcció d'un alberg juvenil de 440 places al barri de la Vila Olímpica que ha topat amb una sorollosa oposició veïnal. Les conclusions dels serveis jurídics de la corporació són, però, demolidores, ja que no donen cap possibilitat a l'intent de frenar el projecte per la via de l'expropiació o l'anul·lació de la llicència. L'única escletxa interpretable, i amb matisos, seria adquirir l'immoble situat al número 145-147 de l'avinguda Icària, tot i que això també planteja seriosos interrogants des del punt de vista d'encaix normatiu. A més, seria una operació amb un preu de sortida onerós, tant com 15,6 milions d'euros. Abans de descartar definitivament qualsevol moviment per frenar l'obertura de l'alberg, representants del govern d'Ada Colau es reuniran avui amb entitats de la zona per exposar-los el contingut de l'informe.

Estudiar si més no l'eventual aturada de l'obra, va ser una de les condicions que va presentar ERC per donar el seu suport a l'aprovació del pla del govern municipal que regula l'obertura d'allotjaments turístics a Barcelona. En els darrers dies, tant la formació republicana com el veïnat de la Vila Olímpica havien alçat la veu perquè no s'havia fet cap pas en aquesta línia d'avaluar la cobertura legal de l'obra. I, en aquest context polític, ahir es van filtrar els resultats de l'anàlisi. En les seves primeres dues planes, el primer veredicte que emet és que la llicència d'obres concedida “no és anul·lable”, ja que no només compleix la regulació en vigor, sinó que el promotor ha anat corregint totes les deficiències detectades, que van motivar, fins i tot, una suspensió cautelar de les obres. Si per aquesta via ja no hi ha marge, per una altra de possible com era la de l'expropiació, tampoc. I és que, d'entrada, caldria argumentar “un interès social o utilitat pública” que justifiqués aquesta operació, que, a més, hauria d'anar vinculada a una modificació del planejament vigent. I, segons l'informe, no es donen les condicions per atribuir aquest caràcter extraordinari a l'adquisició, ja que, per exemple, els diferents equipaments públics que s'han de construir a la zona, com ara un casal de gent gran o una ludoteca, ja tenen emplaçament assignat.

Arribats fins aquí, només quedaria oberta la compra directa de l'immoble, o la seva permuta. I, només d'entrada, ja hi ha un primer escull, que seria justificar que també hi ha “un interès general” en l'adquisició que fes que aquest es pogués certificar de manera directa i esquivant els mecanismes de pública concurrència que decreta la llei. I, finalment, hi ha la qüestió de l'import, 15,68 milions d'euros segons una valoració de l'UPC, una inversió que en l'informe es considera “molt elevada”.

LA XIFRA

440
places
són les que tindrà el gran alberg que s'està construint a l'avinguda Icària de la Vila Olímpica.

LA FRASE

No seria viable jurídicament dur a terme cap de les opcions esmentades al present informe
Gerència de Recursos de l'Ajuntament de Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona