Administracions

Habitatge

Empenta europea al lloguer

El Banc d'Inversions de la UE atorga un préstec inèdit de 125 milions a Barcelona per finançar la construcció de fins a 2.200 habitatges públics

L'operació financera suposarà un estalvi de 45 milions al consistori en interessos

La Unió Europea ha decidit donar un cop de mà a l'Ajuntament de Barcelona en el seu intent de refredar el mercat immobiliari de lloguer a la ciutat, i que emet símptomes més que evidents de sobreescalfament en forma d'una abrupta pujada de preus. Aquest suport es traduirà en la concessió d'un crèdit del Banc Europeu d'Inversions (BEI) de 125 milions d'euros, que cobrirà el 50% del cost de construcció de 23 noves promocions d'habitatge públic que l'Ajuntament de la capital catalana ja té projectades des de fa temps i que, en total, sumen fins a 2.198 pisos. Per la seva envergadura, aquest és el crèdit més importat que aquesta institució financera continental ha donat a una institució de l'Estat espanyol, circumstància que ja ha donat peu a la corresponent lectura política del govern d'Ada Colau. “És un aval a les polítiques d'habitatge d'aquest consistori, ja que tenen una clara orientació social”, va valorar ahir l'alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello.

Completar el pressupost

El crèdit és a 30 anys i, segons els càlculs municipals, permetrà un estalvi a la corporació de 45 milions d'euros en concepte d'interessos, ja que les seves condicions –que no s'han especificat– són molt més avantatjoses respecte de les que pot arribar a oferir la banca privada. Per aconseguir els 120 milions que li faran falta per completar la inversió global de 245 milions en què s'ha pressupostat la construcció dels 2.198 pisos, l'Ajuntament de Barcelona utilitzarà bàsicament dues fórmules: a través d'aportacions de capital de la mateixa institució –uns 76 milions– o les que facin institucions financeres, essencialment entitats bancàries, ja siguin públiques o privades –uns 46,5 milions més–. Després de rebre ahir la confirmació oficial de l'aportació de capital del BEI, el conjunt de l'operació haurà de ser aprovada ara pel ple, presumiblement el que s'ha de celebrar el mes de juny.

Pel que fa a les 23 actuacions que es beneficiaran d'aquesta línia de finançament, estan totes incloses en el pla de l'habitatge 2016-2025 i, a hores d'ara, estan en diferents estadis de tramitació. En cap cas, però, s'han iniciat les obres. En 11 d'aquestes promocions, per exemple, ja s'està en la fase de redacció del projecte, mentre que les restants estan pendents que es faci o resolgui el concurs per començar-lo. El regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, va voler destacar que aquest lot de 2.200 pisos –el 80% dels quals seran de lloguer protegit–, representa més d'una quarta part del parc total d'habitatge públic que s'ha d'alçar a Barcelona en els pròxims vuit anys, amb el propòsit polític de pal·liar l'escassa oferta actual. Alhora, Montaner també va recalcar el fet que totes aquestes promocions es faran aplicant criteris de sostenibilitat ambiental, un aspecte que, segons la seva valoració, ha estat crucial per a l'obtenció del préstec del Banc Europeu d'Inversions.

Entrant en un terreny ja més nítidament polític, tant l'alcalde accidental com el responsable d'Habitatge van coincidir a emfatitzar l'argument que sigui una institució comunitària, i no l'Estat o la Generalitat, la que s'hagi de corresponsabilitzar del finançament d'aquestes promocions.

LES FRASES

L'obtenció d'aquest préstec s'emmarca en una política de reduir la dependència de la banca tradicional
Gerardo Pisarello
alcalde accidental de barcelona

LA XIFRA

El BEI ha valorat la funció social que donarem a aquestes promocions o la seva qualitat ambiental
Josep Maria Montaner
regidor d'habitatge
245
milions
d'euros és el que costaran, en total, les 23 inversions. El BEI aportarà 125 milions d'aquest capital.

Més d'11.500 milions en crèdits a l'Estat

El Banc d'Inversions és un organisme fundat el 1958 que depèn de la Unió Europea i del qual són accionistes tots els estats membres. Una de les seves peculiaritats és que la seva línia de crèdits va lligada a projectes concrets, que han de rebre una ratificació que, en el cas de l'Ajuntament de Barcelona, es va concretar ahir, tot i que de manera oficiosa es dona per feta des de fa dies. Durant el 2016, el BEI va insuflar 11.540 milions en préstecs a l'Estat espanyol, dels quals 8.106 van anar a parar a petites i mitjanes empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia