Administracions

biblioteques

Proposta trencadora per a la biblioteca de Santa Cristina

El 86% dels 235 veïns que han votat en la consulta per triar disseny opten per l'avantprojecte ‘Cultura i natura', circular, a l'entorn d'un pati interior

Encara hi resten retocs per iniciar-la a finals del 2018

El procés participatiu per triar el projecte constructiu per a la futura biblioteca Baldiri Reixac de Santa Cristina d'Aro ha resolt com a opció preferida la primera, anomenada Cultura i natura, en detriment de la segona proposta, Mots, de disseny més clàssic. La consulta popular es va fer entre el 3 i el 10 de maig i es va tancar la setmana passada, amb un total de 235 vots, sumant els obtinguts entre les dues propostes. L'alcalde, Xavier Sala, va destacar que la diferència havia estat “abismal” en favor del projecte guanyador, amb 201 suports (el 86%) partidaris d'un disseny trencador, respecte a l'altra solució, de concepte més conservador.

L'opció escollida prefigura un gran edifici de planta pentagonal i uns 1.000 m² de superfície útil, amb diferents nivells per adaptar-se a les cotes de la parcel·la i estructura circular al voltant d'un gran pati interior amb arbrat. A partir d'ara, els tràmits continuaran fins a la definició del projecte constructiu de l'obra, entre finals d'aquest any i inicis del 2018. Però Sala, que ahir va presentar en públic el resultat del procés, va avançar que encara es tracta d'“una proposta de partida, que encara és viva, i oberta a noves aportacions veïnals.

Retocs per estudiar

Entre els elements que caldrà ajustar, hi ha la superfície final, que s'haurà de reduir una mica, i la possibilitat de simplificar els nivells o de generar un accés independent al pati, perquè s'hi puguin fer actes quan la biblioteca estigui tancada. Altres qüestions que s'han d'acabar d'encaixar, per exemple, són les demandes d'espais per a qui necessiti concentrar-se en l'estudi –en el projecte predomina la transparència i la interconnexió de tots els espais– i detalls com ara mirar de conservar totes les places d'aparcament i el material per al revestiment exterior del formigó: l'acer Corten agrada molt però encareix el cost. Veïns i regidors, però, apostaven ahir per intentar preservar al màxim l'essència de la proposta. El pressupost per fer l'edifici serà d'1,8 milions i les obres podrien començar a finals del 2018.

Balanç de participació

L'edifici substituirà la biblioteca actual, petita i amb dèficits d'accessibilitat. I la regidora de Cultura i Participació, Sònia Pujol, va celebrar que s'hauria apostat per una solució moderna i aparentment arriscada si s'hagués escollit a esquena de la ciutadania. Pujol va recordar que la nova biblioteca va ser la proposta amb més consens de la llista d'inversions sotmeses a participació. I la responsable de l'equipament, Isabel Pernal, va explicar l'anècdota que el procés ha aixecat molt d'interès entre infants que no podien votar, i en molts casos han arrossegat els pares davant de l'urna per poder decidir.La xifra de 235 vots suposa un increment respecte a la participació en el procés per prioritzar les inversions municipals aquest exercici, a finals de l'any passat. Aleshores només van hi va haver 72 vots a través d'internet i 37 persones més que es van interessar a dir-hi la seva, però que finalment no van exercir el sufragi electrònic. Aquest cop, a més del sondeig electrònic, hi ha hagut una urna a la biblioteca, que va sortir al carrer el cap de setmana per donar més facilitats a la gent gran o els veïns que no estaven al cas de la consulta.

LES XIFRES

86
per cent
de suports ha rebut la proposta ‘Cultura i natura', davant ‘Mots' i quatre solucions més descartades abans.
1,8
milions
és el pressupost de què l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro disposa per tirar endavant l'obra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.