Administracions

municipal

urbanisme

La Paeria impulsa el parc de les Arts amb oposició veïnal

L'Ajuntament pretén cedir a una empresa privada l'ús d'un terç dels terrenys del parc, a canvi dels costos de la construcció

La Paeria ho pacta amb la Fundació Sorigué, i veïns de la zona i grups de l'oposició ho rebutgen

L'Ajuntament de Lleida ha decidit recórrer a la gestió privada per tal de poder construir el promès parc de les Arts: una zona verda enjardinada en un gran solar buit del barri del Camp d'Esports, al costat de la Fundació Sorigué. La intenció de l'Ajuntament és cedir durant 50 anys a una empresa 6.000 metres quadrats de l'illa per a la construcció i explotació d'un equipament privat, que podrà ser educatiu, sociocultural, esportiu, sanitari assistencial o bé residencial especial.

A canvi, l'empresa adjudicatària farà de “motor” del futur parc: haurà de construir un local de 400 metres quadrats per a l'associació de veïns del barri, i haurà de sufragar els costos de redacció de projecte i urbanització de la zona que quedarà per al parc de les Arts. La inversió es calcula que s'acostarà al milió d'euros.

El solar ocupa una illa de 17.000 metres quadrats i és de titularitat municipal com a resultat de les cessions de sòl públic obligatòries que van haver de fer anys enrere els promotors en el moment que es va urbanitzar la zona. Es troba sense ús, i actualment hi aparquen els cotxes dels veïns i treballadors de la zona sobre un terra irregular i sense asfaltar. La intenció original de la Paeria era la construcció d'un museu d'art contemporani en col·laboració amb la Fundació Sorigué, que hi té la seu al costat. En vista de la impossibilitat d'escometre aquella inversió, la Paeria i la Fundació Sorigué van acordar el 2015 la construcció d'una zona verda pública on s'hi exhibiren obres d'art escultòriques procedents de la Fundació, el parc de les Arts, i van posar en marxa una comissió de seguiment, formada per representants de l'Ajuntament i de la fundació de la constructora per concretar com realitzar-ho. Finalment, han acordat fer-ho a través d'aquesta cessió de l'ús d'una part dels terrenys a un equipament de gestió privada.

L'empresa s'escollirà en un procés d'adjudicació que l'Ajuntament va anunciar divendres, durant la comissió d'urbanisme de la Paeria.

Privatització de l'espai

Aquesta fórmula no agrada gens a diversos veïns del barri, que s'han agrupat en la plataforma El Parc és Nostre i que ja té, segons els seus promotors, un centenar de membres poques setmanes després d'haver-se constituït. Aquests veïns consideren que la fórmula escollida pel govern municipal és una privatització i retallada de l'espai públic per tal de donar sortida a l'acord entre la Paeria i la fundació de la constructora Sorigué del 2015. Aquests veïns reclamen que la Paeria es faci enrere en l'acord i que tota l'illa es mantingui d'ús públic. També volen que es tingui en compte la participació dels veïns i del teixit associatiu del barri a l'hora de decidir-ne el futur, i no només la Fundació Sorigué.

La plataforma veïnal prepara actes de mobilització i presentarà al·legacions formals al projecte.

Al costat d'aquests veïns s'han col·locat diversos grups de l'oposició. Al ple del mes d'abril, en què es va aprovar el plec de clàusules del concurs, el PSC es va ajudar de C's i el PP per tirar aquest pla endavant. En canvi, ERC i la Crida-CUP hi van votar en contra, mentre que el PDeCAT i el Comú es van abstenir. Ara, aquests darrers dos grups han virat cap a una oposició clara contra aquest pla.

Participació dels veïns

“La nostra proposta és que la inversió sigui cent per cent municipal, sense privatitzar una part d'un solar que ara mateix és públic”, va explicar ahir en un comunicat el líder del PDeCAT a la Paeria, Antoni Postius. Postius defensa “que siguin els veïns els que l'acabin validant, i no el tripartit PSC-PP-C's, que només parla de participació als mitjans de comunicació, però que es nega a practicar-la”. Des d'ERC-Avancem, el líder del grup municipal, Carles Vega, va entrar divendres al registre de l'Ajuntament una sol·licitud formal perquè s'aturi el procediment iniciat per adjudicar el parc de les Arts i s'engegui un procés participatiu amb els veïns de la zona. La Crida-CUP va presentar divendres a la comissió d'urbanisme la proposta de fer una consulta popular que, tot i tenir majoria, va ser desestimada després que la representant del PDeCAT s'equivoqués a l'hora de votar i el president de la comissió, el socialista Fèlix Larrosa, no li permetés esmenar l'error.

Des del Comú de Lleida, Alfred Sesma valora molt positivament la mobilització dels veïns del barri i critica que la Paeria hagi actuat “amb una estratègia de confusió i de mitges veritats”, en no haver explicat de manera transparent al ple i al conjunt de veïns el contingut del pla: “Anomenen equipament públic el que podrà ser un equipament d'ús privat, com una clínica privada, un gimnàs privat o el que faci qui s'ho adjudiqui.”

LES XIFRES

1
milió d'euros
és la inversió aproximada que haurà de sufragar l'empresa que obtingui la gestió de l'espai cedit
17.296
ocupa el solar del futur parc de les Arts, amb 6.000 m² per a l'equipament de gestió privada


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia