Administracions

municipal

seguretat

Els vigilants de parquímetre tindran més protecció legal

L’Ajuntament de Barcelona els equipara a agents de l’autoritat, fet que implicarà un càstig més sever si reben una agressió

La mesura també els garantirà confidencialitat quan ho denunciïn

A partir del mes de juliol, els més de 320 vigilants de les zones d’aparcament regulat de Barcelona tindran el rang reconegut d’agents de l’autoritat. Des del punt de vista legal, això implica que, en cas de ser objecte d’una agressió, l’autor s’exposarà a una condemna més dura, com de fet ja passa amb altres col·lectius professionals com ara metges i conductors d’autobús. La decisió del govern municipal (BComú-PSC) d’atorgar-los aquesta cobertura dona resposta a una demanda històrica d’un col·lectiu que assegura que és víctima de més de 110 episodis agressius –físics o verbals– a l’any, situació que va dur la síndica de Barcelona a fer un requeriment l’any passat perquè se’ls concedís aquest grau de protecció.

Després de valorar diverses alternatives, el mecanisme que ha utilitzat l’Ajuntament de Barcelona per plasmar la mesura ha estat la reforma de l’ordenança de circulació de vianants i vehicles i, més explícitament, del punt 3 de l’article 31, en què s’assenyala que el personal encarregat de la zona blava o l’àrea verda “tindrà la condició d’agent de l’autoritat als efectes de la seva defensa jurídica davant la jurisdicció penal en el desenvolupament de les seves funcions”. Codi Penal en mà, això suposa que es podrà aplicar l’article 550, que preveu penes d’entre dos i quatre anys de presó quan la víctima de l’agressió disposa d’aquest estatus. Fins ara, si l’episodi era catalogat com a lleu i no obligava, per exemple, a rebre més atenció que una primera assistència mèdica, tot plegat podia acabar en una multa. “L’objectiu no és ser més durs per ser més durs, sinó que, a partir d’ara, determinada gent s’ho pensi dues vegades abans d’atacar-nos”, comenta Juan Antonio Sánchez, membre del comitè d’empresa de BSM, la societat municipal a la qual estan adscrits els vigilants. Segons els seus càlculs, un 40% de la plantilla viu o ha viscut alguna situació tensa, descripció que va des dels insults fins als cops i fins i tot els intents d’atropellament. Amb la modificació legal aprovada, aquesta última conducta podrà ser castigada amb la pena més alta possible.

L’Ajuntament de Barcelona ha recalcat que aquesta figura d’agent de l’autoritat només serà efectiva com a protecció jurídica i que en cap cas el personal dels parquímetres passarà a adquirir prerrogatives pròpies dels policies com ara la presumpció de veracitat de les seves declaracions. Sí que servirà, però, per garantir la seva confidencialitat en cas de ser objecte d’una agressió i tramitar la denúncia. Ara ja no haurà de donar les dades personals. Amb el número de placa, en farà prou.

LA FRASE

Esperem que altres ajuntaments prenguin exemple i adoptin una mesura que volem que sigui dissuasiva
Juan Antonio Sánchez
Comitè d’empresa de BSM

Limitacions per als ginys elèctrics

La modificació de l’ordenança de circulació de vianants i vehicles que facultarà aquest paraigua legal per als vigilants ja ha estat publicada en el butlletí oficial de la demarcació, i s’espera que entri en vigor a principis de juliol. Aquest retoc de la normativa, però, no es limita a aquest àmbit. També afectarà la circulació dels denominats vehicles de mobilitat personal (VMP), un enunciat eufemístic que descriu un conjunt de ginys elèctrics que han experimentat una veritable eclosió als carrers de Barcelona. No topar-hi, ja sigui un Segway o un patinet, en el sentit més literal del terme, resulta impossible. Doncs bé, amb la nova regulació, ja no podran circular per les voreres, i els menors de 16 anys no els podran fer servir a la via pública. Si es tracta de grups organitzats, hauran de circular per rutes senyalitzades i amb el guia corresponent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els primers pollancres del parc de la Draga de Banyoles ja són història

L’Ajuntament està fent talar una seixantena d’exemplars que tenen prop de trenta anys, en un projecte de substitució que abastarà 800 arbres de la zona

BANYOLES
 

El Nadal costa 200.000 euros a Figueres

FIGUERES
 

A Santa Coloma el 2018 hi haurà dos pous nous

santa coloma de farners
 
NARCÍS REVERENDO
PRESIDENT DE LA DEMARCACIÓ DE GIRONA DEL COL·LEGI D’ARQUITECTES DE CATALUNYA (COAC)

“L’aposta forta del sector ha de ser la renovació i la rehabilitació”

GIRONA
 
Municipal

L’Escala inverteix en la seguretat als passos de vianants del nucli urbà

L’ESCALA
 

Terra rugós al carrer Estret de Palafrugell per evitar caigudes

PALAFRUGELL
 

La zona blava de Castelldefels serà de gestió municipal

Castelldefels
 

El 8% de la població no té aigua sanejada

girona
 

Quasi dos milions al sanejament del Ripollès

Ripoll