Administracions

correbous

La Generalitat rectifica i diu que pot autoritzar les vaquetes de Torroella

El director dels serveis territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta, sosté que ser fora de l’annex de la llei de correbous no és finalment cap impediment

El director dels serveis territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta, ha explicat que la Generalitat podria autoritzar les vaquetes de Torroella de Montgrí amb només el permís municipal i complint un seguit de condicions, tot i no formar part de l’annex de la llei de correbous, del qual el Parlament de Catalunya les va excloure.

Ballesta vol deixar clar que el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús, va informar correctament, en unes declaracions a aquest diari, afirmant “que no es podrien autoritzar el correbous perquè des d’Interior se’ls va assessorar incorrectament en aquest sentit”. Amb tot, i segons Ballesta amb estudi posterior i en profunditat de la problemàtica –realment inèdita a la demarcació de Girona– es va poder afinar més.

Condicionants

Albert Ballesta explica que la llei de correbous deixa clar que els organitzadors d’un correbou, com la penya San Marcos de Torroella, poden demanar el permís municipal, com ja han fet, per celebrar el correbou –tot i que l’autorització final la dona la Generalitat–, si acrediten que la festa o correbou s’hagi celebrat l’any anterior –com seria el cas–. A més, han d’avalar que les vaquetes són una tradició a la població. Segons Ballesta, figurar a l’annex de la llei de correbous fa que, precisament, no calgui acreditar cap de les dues consideracions.

En tot cas, i segons el director del serveis territorials d’Interior a Girona, tot plegat pot semblar un gran contrasentit, però la llei de correbous sembla és molt clara. Una altra cosa, i aquest seria un debat més complex, és l’acreditació que sigui festa tradicional. En el cas de Torroella de Montgrí fa gairebé quaranta anys que s’hi fan les vaquetes, però això no necessàriament seria un condicionant únic. En tot cas, la patata calenta ara mateix és a la sorra, no de la plaça de braus, sinó a la del ple. Precisament el PDeCAT, a l’oposició –abans CiU–, partit que va perdre l’alcaldia per una moció de censura arran d’haver autoritzat amb el vot de qualitat de l’alcalde les vaquetes, vol que el debat es mantingui viu, i el pròxim ple serà clau.

LA XIFRA

40
Gairebé
fa quaranta anys que la penya San Marcos organitza a Torroella de Montgrí un correbou.

El ple, la gran ‘plaça de braus’

El ple de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, que se celebrarà dijous de la setmana vinent, serà mogut, molt mogut. Per un costat, el PDeCAT ha presentant una moció per reclamar la celebració d’una consulta popular perquè sigui la ciutadania qui es pronunciï i digui si vol que se celebrin a la població les vaquetes. El ple, com a metàfora d’una gran plaça de braus, consta de moltes sensibilitats. El soci d’ERC-Junts, LEST, és antivaquetes radical, però dins d’UPM la cosa ja varia perquè ha estat un partit que ha viscut tradicionalment de part del vot que avala les vaquetes i, a més, ha governat durant anys i panys. L’alcalde, Josep Maria Rufí (ERC), té dos arguments: el primer, la moció declarant Torroella municipi lliure de correbous, que va presentar el Pacma, i que es va aprovar, i l’altre, que el Parlament la va excloure de l’annex. Ara caldrà veure com reacciona amb el tema de la consulta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia