Administracions

municipal

pressupost participatiu

Volen un rètol promocional a Roses i un parc per a gossos

Són les dues propostes que han rebut més vots en el primer pressupost participatiu de Roses

També es faran zones infantils i una aula gastronòmica

Hi han participat 500 persones

Els veïns de Roses –o en tot cas els que han optat per participar en la votació– ja han decidit quins projectes s’incorporaran al pressupost municipal i s’executaran al llarg d’aquest any: després de tancar-se el període de votacions per triar els projectes guanyadors, la proposta de promocionar Roses amb un rètol de grans dimensions ha estat la que ha rebut més suport popular, amb un total de 73 vots. El cost estimat d’aquesta actuació és de 25.000 euros i comporta la creació d’una proposta gràfica i la seva plasmació en un gran rètol amb lletres de 2 metres d’alçària. La segona proposta més votada és l’habilitació d’un parc per a gossos, amb 69 vots rebuts i una inversió aproximada de 50.000 euros. L’ampliació de les zones de jocs dels parcs infantils del municipi, amb 67 vots i un cost estimat de 20.000 euros, i l’habilitació d’una aula gastronòmica, amb 59 vots i un pressupost de 40.000 euros, completen la llista de les quatre propostes que tenen més acceptació i que, per tant, es duran a terme.

Unes cinc-centes persones han exercit el seu dret a vot en aquest procés per decidir en què s’ha d’invertir una partida de 150.000 euros del pressupost municipal.

No s’esgota la partida

De fet, la partida prevista no s’esgotarà del tot, ja que els quatre projectes escollits sumen un pressupost de 135.000 euros, però la quantitat restant no era suficient per executar la cinquena proposta més votada (l’adequació d’un carril bici entre la urbanització de Mas Fumats i el nucli de Roses). Amb tot, l’alcaldessa, Montse Mindan, i el regidor d’Hisenda, Marc Danés, que ahir van fer balanç de tot aquest procés, expliquen que el govern municipal fa seva la cinquena proposta del carril bici i té previst incorporar-la (amb permís de l’oposició) en el pròxim pressupost municipal del 2018. Un 3,29% de la població de Roses ha exercit el dret a vot en aquesta primera experiència participativa a Roses. Des del 16 de juny fins al 22 de juny, els veïns de més de setze anys empadronats al municipi podien votar entre les 39 propostes finalistes. Durant aquests set dies, un total de 515 persones van fer arribar les seves aportacions i van emetre un total de 1.025 vots –cada ciutadà podia escollir fins a un màxim de tres propostes, i el vot es podia emetre a través del web Tudecideixesroses.cat –. Inicialment, l’Ajuntament va rebre durant la primera fase del procés 177 propostes, de les quals 39 van complir els requisits exigits.

Tot i que la xifra de participació no és elevada, Marc Danés valora molt positivament aquest primer pressupost participatius i afirma que les xifres de participació esperonen el govern municipal a continuar desenvolupant més i millors polítiques de participació ciutadana els anys vinents. “Hem fet un salt qualitatiu important pel que fa a transparència i qualitat democràtica”, hi afegeix Danés.

Propostes veïnals

En el balanç que es fa d’aquesta experiència, el govern rosinc tampoc vol qüestionar si aquests projectes que han estat votats són els més idonis i els més necessaris per al municipi. Danés considera que a vegades es generen al municipi debats sobre projectes que es desconeix quin suport tenen entre la població. “Aquí s’han demanat propostes i la gent ha votat. Tant la retolació a l’entrada del poble com el parc per a gossos, les zones infantils i l’aula gastronòmica són projectes que ja estaven a l’aire i si els veïns i veïnes trien aquestes propostes veiem amb bons ulls que ara les puguem executar”, conclou el regidor d’Hisenda.

La difícil valoració d’un 3,29% de participació

Un 3,29% de la població ha exercit el dret a vot en aquest primer pressupost participatiu a Roses. Aquesta xifra no és elevada, però malgrat tot el govern municipal de Roses la valora positivament. Per una banda, perquè és el primer cop que els veïns tenien la possibilitat de dir la seva en els pressupostos, i, segons l’empresa Mirada Local –que ha assessorat l’Ajuntament en aquest procés participatiu–, amb un 3,29% Roses se situa per sobre de la mitjana de participació en relació amb altres primeres experiències d’aquest tipus d’altres municipis. El regidor Marc Danés també aporta una altra reflexió: tenint en compte que en les últimes eleccions municipals a Roses van votar 5.825 persones, les 515 persones que han votat en aquests primers pressupostos representen un 8,80% de les que es van expressar en aquells comicis electorals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona