Administracions

parlament

comarques

La creació de la comarca del Lluçanès continua el tràmit parlamentari en superar el debat de totalitat

Les esmenes a la totalitat de C’s, PSC i PP són rebutjades pels 78 diputats de Junts pel Sí, Catalunya Sí Que Es Pot i la CUP

La creació de la comarca del Lluçanès segueix el seu tràmit al Parlament. La iniciativa ha superat aquest dimecres a la tarda el debat a la totalitat del ple de la cambra catalana.

Els 78 vots dels diputats presents de Junts pel Sí, Catalunya Sí Que Es Pot, CUP i Germà Gordó han rebutjat les esmenes a la totalitat que havien presentat Ciutadans (C’s), PSC i PP, que només han rebut els 49 vots a favor d’aquests tres grups.

Superat el debat a la totalitat la llei passarà ara a la Comissió de Governació del Parlament per a la presentació d’esmenes i refer el text si els grups ho consideren pertinent.

El Lluçanès és un espai geogràfic natural situat entre les conques dels rius Ter i Llobregat, de transició entre la Plana de Vic i la comarca del Berguedà. Comprèn territoris actualment situats a les comarques barcelonines del Bages, el Berguedà i Osona.

La nova entitat està integrada per tretze municipis: Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí d’Albars, Sobremunt, Santa Maria de Merlès, i Prats dels Lluçanès, la capital. Amb menys de 9.000 habitants, serà una de les comarques menys poblades de Catalunya.

El Lluçanès pot néixer amb polèmica perquè cinc dels seus tretze municipis van votar en contra de la seva creació quan va tenir lloc la consulta a la població, el 2015. Per aquest motiu, la proposició preveu que els plens municipals de Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra i Santa Maria de Merlès puguin decidir si s’adhereixen al Lluçanès o prefereixen seguir a la comarca actual sis mesos després de l’entrada en vigor de la llei.

La iniciativa contempla el traspàs de funcionaris al nou Consell Comarcal del Lluçanès a partir dels que ja existeixen al Bages, el Berguedà i Osona. La comarca no es constituirà de manera formal fins després de les properes eleccions municipals, el 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia