Administracions

El rebut mitjà de l’IBI és 153 euros més car que fa deu anys

L’import és de 383 euros a la regió central el 2016, un 66,8% més que el 2006, segons l’Idescat

El Brull i la Pobla de Claramunt són les poblacions amb les quotes més cares, i Odèn i Pinell de Solsonès, els més barats

El rebut de l’Impost de Bens Immobles (IBI) s’ha apujat 153 euros en deu anys a la regió central. El 2006 els contribuents van pagar de mitjana 249,98 euros per aquest gravamen mentre que el 2016 en van haver de pagar 382,95. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), els municipis del Brull i la Pobla de Claramunt són els que tenen la quota més alta, i Odèn i Pinell del Solsonès, les poblacions on els veïns paguen menys IBI.

L’encariment del 66,8% de l’IBI en deu anys ha estat molt superior a la del valor cadastrals dels habitatges, que s’ha apujat un 41% en el mateix termini. L’augment, doncs, s’explica per un augment continuat del gravamen que els ajuntaments apliquen al valor dels habitatges per calcular l’IBI. Sobre l’evolució de l’impost durant l’última dècada, el rebut s’ha anat apujant cada any llevat del 2011 –any d’eleccions municipals–, quan hi va haver una rebaixada important que es va recuperar l’any següent, el 2012, amb l’encariment més important dels últims anys imposat pel govern espanyol, per millorar la recaptació dels ajuntaments, per la crisi econòmica.

Tot i l’augment dels últims anys, el rebut mitjà de l’IBI a la Catalunya Central és de gairebé cent euros per sota de la mitjana catalana, en 484,6 euros. Les zones més cares són l’àmbit metropolità (553,2) i el Penedès (482), mentre que a la part baixa hi ha l’alt Pirineu, la Val d’Aran (257,2) i les Terres de l’Ebre (281,5).

A la Catalunya Central, els veïns del Moianès i de l’Anoia paguen els rebuts més cars i els contribuents del Solsonès i el Berguedà, els més barats. De fet, les diferències de quota de l’IBI són molt importants entre poblacions. En el cas de la regió central, el municipi més car és el Brull, on els propietaris d’un habitatge paguen de mitjana 918,6 euros, si bé és veritat que és un dels municipis amb un dels valors cadastrals dels edificis més alt (135.486 euros). L’altra cara de la moneda és Odèn, on de mitjana el contribuent només paga 36 euros d’IBI, un municipi on els valors cadastrals dels edificis també són baixos, de 9.130,2 euros. A la llista dels més car hi ha la Pobla de Claramunt, Malla, Igualada i Gurb, i a la dels més econòmics, Pinell de Solsonès, la Molsosa i Lladurs, entre d’altres.

Revisions antigues

Segons les dades de l’Idescat, més de la meitat de municipis de la regió van calcular el rebut de l’IBI del 2016 amb cadastres que no havien estat revisats des de fa més de vint anys. Concretament, 91 dels 169 municipis de la Catalunya Central no revisen el valor cadastral des del 1994 o abans. De fet, hi ha una desena de casos en què aquesta revisió no s’ha fet des del 1984, 1985 o 1986. Per tant, fa més de trenta anys. Les revisions més modernes són del 2013 en tres casos i del 2014 en el cas d’Òdena.

53,8
per cent
dels pobles són els que calculen el rebut de l’IBI amb valors cadastrals no revisats des de fa 20 anys.
52.509
euros és el valor cadastral mitjà dels habitatges de la regió central. El 2016 es van enviar més de 400.000 rebuts d’IBI.
484,6
euros és el preu del rebut mitjà de l’IBI a Catalunya. Les zones més cares són la metropolitana, el Penedès i Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona