Administracions

Barcelona ‘blinda’ l’obra de Glòries de nous contratemps

El govern de Colau adjudicarà el contracte per lots per evitar baixes temeràries o que la faci una única empresa

La construcció del doble túnel acabarà costant 176 milions, 6 més del previst

Escarmentat pel que ha passat amb les obres de la primera fase, que s’han hagut d’interrompre a mig fer per una concatenació de problemes sobrevingut, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit curar-se en salut amb vista a la represa de la construcció del túnel de la plaça de les Glòries. Per aquest motiu, el contracte per adjudicar de nou els treballs que han de permetre, d’entrada, acabar el que ha quedat a mitges i, posteriorment, fer el segon tram de la infraestructura ferroviària que ha d’enllaçar el carrer Badajoz amb la rambla del Poblenou, es posarà a concurs en diferents lots, concretament entre quatre i cinc. Una decisió que té un doble objectiu pràctic. Per una banda, evitar que una sola empresa, o unió d’empreses, s’encarregui d’executar tots els treballs, ja que les bases establiran una clàusula que impedirà que es pugui adjudicar més d’un d’aquests paquets a una mateixa constructora.

Això per una banda. Per l’altra, amb la mesura de fraccionar el contracte el govern d’Ada Colau vol impedir que aquestes empreses presentin una oferta molt per sota del preu de sortida –el que es coneix com a baixa temerària–, una pràctica que, de fet, s’apunta com un dels principals causants dels contratemps sorgits fins ara. “En un moment on hi ha poca licitació de grans obres, és molt probable que ens trobéssim amb una situació així amb un contracte d’aquesta magnitud”, manifestava ahir Ángel Sánchez, director de Bimsa, la societat municipal que gestiona el projecte.

Sumant cadascun d’aquests lots, la licitació pujarà a prop de 100 milions d’euros. D’aquests, 47,6 milions és el que costarà enllestir la primera fase del túnel i 51,3 més, fer la segona. A aquesta xifra, però, se n’hi hauran d’afegir 31 més corresponents a instal·lacions i acabats però que, en aquest cas, s’adjudicaran més endavant, concretament el 2019. Amb tot plegat, i sumant els treballs ja executats, les obres de Glòries acabaran pujant a 170 milions d’euros, sis més respecte al que es va pressupostar el 2014. Una desviació que el consistori barceloní justifica per l’actualització de preu o la despesa sobrevinguda per haver hagut d’actualitzar el projecte.

Pel que fa als calendaris, la corporació té la intenció d’aprovar el projecte al setembre amb la perspectiva de fer la licitació durant l’octubre d’aquest any. Tot plegat permetria reiniciar les obres a principis del 2018 i tenir-les del tot enllestides durant el primer trimestre del 2021. Paral·lelament a això, també començarà la urbanització de la superfície de la plaça per construir-hi un gran parc urbà. Es començarà per una superfície de 5 hectàrees el gener del 2018.

LA XIFRA

957
metres
serà la longitud total del túnel, dels quals 508 corresponen al primer tram i els 449 restants, al segon

Constructores fent camí al jutjat

Mentre el govern de Colau ultima els tràmits per poder reprendre les obres de Glòries, al mateix temps continua embrancat a formalitzar la liquidació del contracte a la unió d’empreses a la qual se li va rescindir el 24 d’abril argumentant uns retards acumulats de 18 mesos. La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, va admetre ahir que hi ha discrepàncies sobre com formalitzar el divorci i, per tant, el més probable és que la qüestió acabi als jutjats. Un dels arguments d’aquestes empreses és que els contratemps esgrimits no són responsabilitat seva ja que, de fet, només iniciar els treballs ja van advertir el consistori de contratemps sobrevinguts, com l’aparició d’elements no detectats al subsòl, que acabarien endarrerint, i encarint, el projecte. En aquest clima, l’executiu està estudiant si hi ha fonaments legals per vetar aquestes constructores al nou concurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia